Két éven belül alkalmazható részletes mellrák-tesztet fejlesztettek ki

London/Budapest  – A személyre szabott kezelést és ezáltal a gyógyulás nagyobb lehetőségét elősegítő mellrák-tesztet fejlesztettek ki brit kutatók, akik hét típusba sorolták a betegség fajtáit.   Jelenleg csak két fehérjét vizsgálnak rutinszerűen a mellrák esetében, az egyik az ösztrogén-receptor (ER), amely a daganatot érzékennyé teszi a hormonok iránt. A másik a Herceptin nevű gyógyszerre jól reagáló HER2.
A Nottinghami Egyetem Andy Green vezette kutatócsoportja azonban olyan új módszert fejlesztett ki, amely tíz kulcsfontosságú fehérje vizsgálatával a mellrák hét különböző biológiai típusát azonosítja.
A szakemberek a Mellrákkampány (Breast Cancer Campaign) elnevezésű brit alapítvány szövetbankjának 1073 daganatmintáját elemezve fedezték fel, hogy a minták 93 százaléka besorolható hét különböző osztályba. A fennmaradó hét százalék vegyes jellemzőket mutatott, és nehezebb volt kategorizálni.
A mellrák hét típusát a daganatos sejtekben a vizsgált tíz fehérje különböző kombinációi és arányai jellemezték, a fehérjék között volt az ER és a HER2, valamint olyanok is, amelyeket jelenleg nem tesztelnek rutinszerűen, többek közt a p53, a HER3 és a HER4.
Tavaly a kutatók a mellrák tíz különböző változatát azonosították a betegek genetikai jellemzői alapján. Ezeket azonban csak a páciens génjeinek részletes feltérképezésével lehet meghatározni, az eljárás költséges és nem is praktikus.
Ezzel szemben az új módszer két éven belül alkalmazható lehet, hiszen a szükséges technológia jelenleg is rendelkezésre áll a legtöbb brit klinikai laboratóriumban – idézi a The Daily Mail online kiadása a British Journal of Cancer című szaklapban megjelent tanulmányt.
A kutatók szerint a mellrák mindegyik változata másképp befolyásolja a beteg túlélési esélyeit.
Green elmondta, hogy a mellrákos betegek növekvő számú kezelési lehetősége miatt az orvosoknak egyre összetettebb feladatot jelent az egyes páciensek számára a legalkalmasabb gyógymód kiválasztása. Az ellátás javításában nagy szerepe lesz annak, hogy az egyes betegek a megfelelő, hatékony kezelést kapják, így elkerülhetők legyenek a nem megfelelő gyógymódok és mellékhatásaik – tette hozzá a kutató.    (http://www.dailymail.co.uk/health/article-2479451/Breast-cancer-test-detect-7-types-disease.html)

(MTI)