Kamilla-nagyhatalom vagyunk

A magyar kék színű kamillaolaj igazi hungarikumnak számít a kozmetikumok és a gyógyászat világában. (X)

cikk Május közepén hatalmas kamillaföld közepén jártunk a Nógrád megyei Szarvasgede határában. Amerre a szem ellátott, csupa fehér kamillavirágot láttunk, és köztük elszórva egy-egy piros pipacsot. A növények zöld szárával együtt a táj nemzeti zászlónk színeiben, piros-fehér-zöldben pompázott. A földön egy kombájn haladt végig, és learatta a virágokat. Ezután a termést teherautóra rakták, majd a mintegy 50 km távolságra, Budapest határában lévő Kerepesre szállították. Az itteni illóolaj-lepárló üzemben nagy desztilláló tartályokban kizárólag vízgőz segítségével nyerik ki az értékes illóolajat a gyógynövényekből. A kamillavirágot rögtön fel kell dolgozni, mert idővel romlana a minősége. Így az üzemben májusban főként a kamillával foglalkoznak, de az év más időszakaiban a többi, a tárolásra kevésbé kényes gyógynövényre is sor kerül.

A termelést végző Silvestris és Szilas Kft. alapítója és tulajdonosa, Fodor Csaba elmondta: a kamilla név hétköznapi használatában nagy kavarodás van, mivel rendszertanilag igencsak különböző, de egymásra hasonlító virágokat egyaránt kamillának hívnak. Szarvasgedén az orvosi székfűt, latin nevén Matricaria chamomilla-t termesztik. Ennek vad változata őshonos Magyarországon, Hortobágyon nagy mennyiségben terem. Ezt is szokták szüretelni, a hortobágyi vadkamillát főként teának adják el.

A kamillát a rendszerváltás előtt kezdték el nemesíteni Szarvasgede térségében. A Silvestris és Szilas Kft. munkatársai minden évben tovább nemesíti a növényt: laboratóriumban elemzik a termés illóolaj-tartalmát, és ennek alapján szelektálják a kamillákat. Így a következő évben már több és jobb minőségű illóolajat termelő virágok nőnek majd a földeken. Egy növény egyébként 15-20 bimbót hoz.

A cégvezető arról is beszámolt, hogy a termést több katasztrófa is érheti – az egyik ilyen, ha a virágzás idején, a betakarításkor esik az eső. A cég által termelt kamilla nem bio minősítésű, mert használnak növényvédelmi szert minimális mennyiségben – az őszi időszakban gyomirtót szórnak ki. Ugyanakkor a cég más termékei között vannak bio illóolajok.

Fodor Csaba tájékoztatása szerint Szarvasgede térsége a világ egyik legnagyobb kamillatermelő vidéke – a kozmetikaipar számára szállított világtermés 90%-a innen származik. E téren a másik nagyhatalom Egyiptom, de ott más tulajdonságokkal rendelkező fajtát termesztenek – azt illatanyagként használják. A magyar kamillából kék színű illóolajat nyernek ki, amit elsősorban gyógyászati és kozmetikai célokra használnak. Sokan csodálkoznak, hogy noha a kamillavirág nem kék, a kamillaolaj mégis az. Ennek oka, hogy a kamillaolaj lepárlásakor egy rendkívül értékes gyulladáscsökkentő anyag, kamazulén képződik, s ez adja a jellegzetes színt.

Az illóolaj-lepárlás technológiájának több száz éves hagyománya van. A Silvestris és Szilas Kft. a Pest megyei Kerepesen egy közel 50 fős csapattal Európa legnagyobb illóolaj-lepárló üzemét működteti. A Szarvasgedén learatott kamillát itt dolgozzák fel; az év más szakaszaiban pedig más növényekből nyernek illóolajokat.

A sajtókirándulásunkat szervező Lush kozmetikai cég a magyar kamillaolaj legnagyobb felvevője. A szarvasgedei termést többek között a Lush népszerű kéz- és testápolójának, a Dream Creamnek az előállításához használják. A krém hatékonyan hűsíti és nyugtatja az irritált, vagy akár ekcémás bőrt. A Lush törekvése az, hogy termékeit a formulák újratervezésével öntartósítóvá tegye, vagyis elérje, hogy a készítmények hozzáadott tartósítószer nélkül is hosszú ideig megőrizzék frissességüket. Ez különösen azon vásárlók számára fontos hír, akik még a bizonyítottan biztonságos tartósítószereket sem látják szívesen az általuk használt termékekben. A Dream Cream egyike volt az első olyan termékeknek, amelyeknek elkészült az öntartósító változata, így a vásárlók most már választhatnak a klasszikus és az új formula között.

A világon forgalomba hozott kozmetikumok jelentős részét a kifejlesztés idején állatokon tesztelik, gyakran embertelen körülmények között. A Lush elkötelezte magát amellett, hogy termékeit állatok kínzása nélkül, alternatív módszerekkel teszteljék. Ezen filozófiához jól passzol az alternatív tesztelést támogató díj, amelyről itt olvashat bővebben.

KÉPGALÉRIA

Forrás: greenfo.hu