Jól fogadja a piac az egészségbiztosítást

(MTI) – A biztosítók új szereplőként jelentkeznek az egészségügyi szolgáltatások területén, ezt segíti az, hogy az állam ez év elejétől adó- és járulékmentessé tette a munkaadók által, a munkavállalóik részére vásárolt ilyen biztosítások díjait.

    A Generali-Providencia Biztosító által rendezett egészségbiztosítási konferencián a cég vezetői elmondták, hogy a piac jól fogadja az egészségbiztosítást. Erdős Mihály, a biztosító elnök vezérigazgatója arról számolt be, hogy három hét alatt, minden reklám nélkül száz egészségbiztosítást értékesített a Generali-Providencia Biztosító, és további ötszáz olyan érdeklődővel tárgyalnak az üzletkötők, akik elhatározták a vásárlást.
A Generali által is kínált egészségbiztosítás lényege, hogy betegség esetén nem meghatározott összeget fizet, hanem a gyógyító szolgáltatást finanszírozza, és így új forrást visz az állami egészségügybe – ismertette Paál Zoltán, a biztosító vezérigazgató helyettese.
Dózsa Csaba, a Miskolci Egyetem oktatója a magyar egészségügy kitörési pontjai között az eredményességhez kötött finanszírozást, az otthoni ellátást és az egynapos sebészetet nevezte meg. Az egynapos sebészet aránya Magyarországon 20 százalék, míg a fejlett országokban eléri a 60 százalékot – mondta. Javasolta az infokommunikációval összekapcsolt intelligens technológiák bevezetését, amelyben várhatóan az üzleti szféra jár majd az élen.
Vokó Zoltán, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója a prevenció szerepét emelte ki annak érdekében, hogy Magyarországon növekedjen az átlagéletkor, amely a férfiaknál jelenleg 7,7, a nőknél 5 évvel marad el a nyugat-európaitól. Idézte Finnország példáját, ahol a prevenciós tevékenység finanszírozásának javítása  – igaz, több évtized alatt – sikert hozott.