A jojo-étrend még mindig jobb, mint egyáltalán nem diétázni

A felváltva hízókúrán, majd fogyókúrán tartott egerek élettartama csaknem olyan hosszú volt, mint a folyamatosan alacsony zsírtartalmú étrenden él?ké, viszont jóval hosszabb, mint a folyamatosan nagy zsírtartalmú étrenden tartott állatoké – idézte amerikai kutatók megállapítását az EurekAlert tudományos hírportál (http://eurekalert.org).

Úgy t?nik, a jojo-effektus ellenére érdemes id?nként próbát tenniük túlsúlyuk leadására az elhízottaknak, hiszen az amerikai endokrinológiai társaság 93. éves konferenciáján Bostonban ismertetett kísérlet szerint az egész életen át tartó kövérség többet árt, mint az ismételt hízás és fogyás.
“Az egyértelm?, hogy az egészség és a hosszú élet szempontjából a stabil, egészséges étrendhez való tartós ragaszkodás kínálja a legjobb eredményt” – emelte ki Edward List kutatásvezet?, az athéni (Egyesült Államok) Ohiói Egyetem munkatársa. A túlsúlyos emberek azonban gyakran ciklikusan fogynak és híznak. Ennek hátterében az áll, hogy hol kalóriaszegény étrendet tartanak a fogyás reményében, hol kalóriadús étrenden élnek, amikor elérték a vágyott testsúlyt. A két étrend váltogatását nevezték jojo-diétának a kutatók, és azt vizsgálták egérkísérletekben, miként hat ez az állatok élettartamára.
Az egereket három csoportba osztották, az els? csoport zsírban dús, a második zsírszegény étrenden élt, a harmadik csoportba tartozók pedig felváltva kapták hol az egyiket, hol a másikat, ?ket jojo-diétán tartották életük végéig. Az utóbbi csoportba tartozó egerek élettani paraméterei hol az egészségesnek feleltek meg, hol pedig az elhízott egerekéhez hasonlítottak, átlagolva azonban jobb eredményt adtak, mint a végig kövér, diabéteszes egerek értékei. Az állatok élettartamát összehasonlítva pedig úgy találták a kutatók, hogy a jojo-diétán él? egerek 35 százalékkal tovább éltek, mint végig elhízott társaik.
“Meglep? módon a jojo-diétán tartott egerek élettartama hasonló volt, mint az alacsony zsírtartalmú étrenddel táplált csoporté” – tette hozzá List.

Forrás: MTI