Jelentősen nőtt a parlagfű pollenterhelés

Jelentősen nőtt a parlagfű pollenterhelés az országban az elmúlt héten, ez derül ki a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer legfrissebb jelentéséből. Nyíregyháza környékére 5. fokozatú riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet, itt ugyanis a heti átlag a köbméterenkénti 500-as pollenszámot is meghaladta. 4. fokú riasztás van érvényben gyakorlatilag a teljes Tiszántúlon, illetve ezzel egybefüggően a Hernád völgyétől keletre eső területeken, továbbá Somogy megye nagy részén.

A heti átlagérték szinte az ország egész területén meghaladta 100 db / köbméteres, a „nagyon magas” kategóriába tartozó, ezzel együtt pedig legalább 3. fokú riasztást jelentő szintet. Sőt Nyíregyházán, Szolnokon, Debrecenben és Békéscsabán az elmúlt hét minden napján nagyon magas koncentrációt mértek.Valamivel jobb a helyzet az Alpokalján, Tatabánya és Eger környékén, továbbá a Duna alsó szakasza mentén az országhatár felé szélesedő sávban, de még ezeken a területeken is 2. fokú riasztás van érvényben. A parlagfű pollenkoncentrációja ugyanis ezeken a helyeken is eléri az 50-100 db / köbméter értéket.

A parlagfűre érzékenyek számára mindez már komoly allergiás tüneteket jelent. Az ÁNTSZ a parlagfűre érzékenyeknek javasolja ajánlott gyógyszereik rendszeres szedését. Akik most kezdenék meg szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdővel borított magasabban fekvő hegyes területeket, illetve külföldi nyaralás esetén a tengerpartokat, magashegységi régiókat érdemes választaniuk.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet a parlagfűvel fertőzött területek közelében magas pollenszám esetén (500 pollen/m3 felett) elsősorban mezőgazdasági munkák végzésekor illetve szabadtéri sportolás alkalmával az érzékenyek számára úgynevezett légzésvédő maszkok viselését is ajánlja. A maszkba beépített szűrőbetét megakadályozza, hogy nagy mennyiségű pollen jusson a légutakba. A pollen kiszűrésére a P1-es (FFP1) kategóriájú légzésvédők alkalmasak. Bővebb információ itt: http://oki.antsz.hu/hirek/reszletek/57

Forrás: ÁNTSZ / Facebook