Hidegen sajtolt Mákolaj

A mákolaj több mint 50 %-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat, omega-6 telitetlen zsírsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavból az olajsavat tartalmazza. A telített zsírsavak többszörösen telítetlen termékekkel való helyettesítése az étrendben kedvezően befolyásolja a vér összes, és LDL-koleszterinszintjét.
Összetevők: többszörösen telítetlen zsírsav – omega-6 telítetlen zsírsav, valamint egyszeresen telítetlen zsírsav, olajsav és telített zsírsavak.

Amit a Mákról tudni érdemes:

MÁK (Papaver somniferum)

Mai rohanó világunkban – még ha észre sem vesszük -, de mindannyiunk szervezetét fokozott megterhelés éri. A csökkent energiaszint, a kimerültség, erőtlenség, a feszültség, a nyugtalanság, türelmetlenség, a félelmek, szorongások, majd a depresszió vagy az agresszivitás mind-mind a hosszan tartó stressz folyamatának „kilométerkövei”. Amennyiben ez az állapot tartóssá válik, szinte elkerülhetetlenek a komoly szervi betegségek, károsodások (pl. szív-, és érrendszer vagy az immunrendszer terén) kialakulása.
A mák tejnedvében több mint 25 alkaloid található, melyek egy jellemző vegyülettel, a mekon- és más savakkal sót képeznek. A mák alkaloidjai a gyökérben képződnek, onnan szállítódnak folyamatosan a növény ellenkező csúcsa felé, az érő állapotban lévő tokok az egyed összalkaloid-tartalmának 70 %-át halmozzák fel.
A mák magvai éretten nem tartalmaznak alkaloidokat. Nem teljesen érett magvak belekerülhetnek ugyan az élelmiszerként forgalomba hozott termékek összetételébe, de azt nem használják olyan mennyiségben, hogy alkaloid hatással számolni kellene.

A régi görögök és rómaiak pedig már ismerték fájdalomcsillapító, nyugtató tulajdonságait, valamint bódító hatását, ezért magvait vízzel keverve itták. Hippokratész, majd később Dioszkoridész is említi. Az indiai ájurvédikus orvoslás szerint magvai afrodiziákumként és tonizálószerként szolgálnak, míg termését, a máktokot köhögéscsillapító, hűsítő-, ingerlő-, delíriumot előidéző szerként említi.

Az ugyancsak indiai orvoslási rendszer szerint pedig a mák termése vérszegénység, hasmenés, láz ellen jó, emellett nyugtató és bódító hatású.

Kevés olyan sokoldalú, ugyanakkor ellentmondásos növény van, mint a mák. Virágja, termése szemre tetszetős, nem véletlenül lett a kiskertek kedvelt dísznövénye. Magja olyan egyszerű örömök forrása, mint a mákos guba vagy a karácsonyi bejgli. Olaja még a csontritkulás ellen is hatásos. Tejnedvéből számos, ma már nélkülözhetetlen gyógyszer készül, méghozzá olyan eljárással, amit egy magyar gyógyszerésznek, Kabay Jánosnak köszönhetünk. Ám pont ez a tejnedv árnyékolja be e szép és hasznos növény jó hírét. Míg kis hazánkban és szomszédjaink körében a mák szóról a tészta és a guba ugrik be először, más országokban az ópium és morfium. Hogy lehet a mák étek és méreg egyszerre? A növény felépítését, életfolyamatait ismerve nem nehéz megérteni.

Titokzatos tejnedv

A tejnedv hatóanyagai közt megtalálható a fájdalomcsillapító morfin, a köhögéscsillapító kodein, a görcsoldó papaverin, és még számos, hasonló hatású társuk. Kémiai összetételének elemzése és gyógyszerekben való használata a modern tudománynak köszönhető, de hatásával már időszámításunk előtt tisztában voltak.

Büntetlen élvezetek- mák a konyhában

A gyógyszeriparban aratott siker önmagában is elegendő okot adna a növény tiszteletére, pedig a magvak által nyújtott élvezetről eddig még nem is esett szó, holott az teljesen legális és kevésbé veszélyes. Fogyasztásának talán egyetlen hátránya, hogy senki nem szeret utána mosolyogni…

Érdekes azonban, hogy a mai napig nagy mennyiségben inkább a kelet-európai konyha használja. Tőlünk nyugatabbra szinte csak díszítésképpen szórnak egy keveset péksütemények tetejére, a vastag, édes töltelékkel csak elvétve találkozni. Szinte mindenki ismer anekdotákat idegenbe szakadt hazánkfiáról, aki sírva könyörög az itthon maradottaktól egy kiló mákért vagy mákdarálóért.
Nyugati népszerűtlenségére nehéz jó magyarázatot találni, hacsak nem az ópiumtól vagy az elhízástól való félelem az ok, mivel a mákból készült tömény töltelék magas olaj- és fehérjetartalmánál fogva igen laktató, főleg cukorral kikeverve. Mivel önmagában elég száraz, érdemes lazítót is hozzáadni. Hagyományosan reszelt almával vagy tökkel gazdagítják, ettől válik kicsit puhábbá, krémesebbé. Ugyanezt az eredményt forró tejjel is el lehet érni, gusztustól, süteményfajtától függ, melyiket választjuk. Étkezési célra is alkalmas, kellemes ízű, sok foszfort és kalciumot tartalmaz, ami segít megelőzni, sőt visszafordítani a csontritkulást. Önmagában, salátaöntetként vagy étolajként is fogyasztható. Sajnos azonban könnyen megavasodik és szárad, ezért nagyon gondos bánásmódot igényel, zárt, sötét, hűvös helyen tartandó. Nem étkezési célokra is használják, festékekben, szappanban, hidratáló és hajápoló készítményekben is előfordul.

A mák aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, vasban, B6-, és E-vitaminban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.