Halolajat eszik a mama, ritkábban köhög a baba

Többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav fogyasztása terhesség alatt azt eredményezte, hogy a megszületett csecsem?k az els? fél év során ritkábban mutatták megfázás tüneteit. Nemzetközi munkacsoport nagy figyelmet kivívó tanulmányát a Pediatrics gyermekgyógyászati szaklap legújabb száma közölte.

A nemzetközileg elfogadott táplálkozási ajánlás szerint mindenkinek javasolt hetenként legalább kétszer bármilyen formában halat enni, mert a halak zsírjában lév? többszörösen telítetlen zsírsavak a koszorúér-betegség megel?zésében alapvet? szerepet játszanak. Mexikói terhes asszonyok dokozahexaénsav (DHA zsírsav) fogyasztásának tapasztalatai alapján a b?séges halevés a megszületend? gyermek egészsége szempontjából is igen hasznos.
A DHA egyike a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavaknak. Mivel a halakból el?állított változatnak sokak számára nem kedvelt halszaga van, az amerikai-mexikói kutatócsoport algákból készült táplálékkiegészít?t adott azoknak a terhes asszonyoknak, akik vállalkoztak a vizsgálatra.
Ezernél is több terhes n? szedte a DHA készítményt a terhesség második felében, vagy véletlenszer? kiválasztás szerint a megkülönbözhetetlen, de hatóanyagot nem tartalmazó változatot a szülés pillanatáig. Ezt követ?en a kutatók munkatársai az ezernyi baba sorsát, egészségét féléves korukig rendszeresen ellen?rizték. Külön figyelmet fordítottak a leggyakoribb csecsem?betegségek el?fordulására, följegyezve, hogy volt-e köhögés, nátha vagy bármilyen b?rkiütés.
A megfázás tünetei a megszületést követ? els? hónapban 26 százalékkal ritkábban fordultak el? azoknál a babáknál, akiknek édesanyja a terhesség második felében folyamatosan szedte az omega-3 zsírsavat. A kedvez? hatás kisebb mértékben a gyerekek életének els? félévében is folytatódott.
A kutatók véleménye szerint az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak „kedvez?en befolyásolhatják a magzati és az újszülöttkori immunrendszer m?ködését”. Usha Ramakrishnan és munkatársai hangsúlyozzák, hogy a mexikói n?k megszokott táplálkozásukban átlagosan fele annyi DHA jelleg? tápanyagot fogyasztanak, mint amennyit az amerikai asszonyok étrendjükben.

Forrás: MTI, Matos Lajos