Gyümölcsevéssel a Parkinson-kór ellen

A Parkinson-kór súlyos és egyel?re még nem teljesen gyógyítható betegség, egy új vizsgálat azonban azt mutatta, hogy számos színes gyümölcs gyakori fogyasztása igen egészséges a megel?zés szempontjából. Egy angol és egy amerikai kutató közös munkájának eredményeit a legtekintélyesebb ideggyógyászati folyóirat, a Neurology közölte.

    James Parkinson angol ideggyógyász egy általa látott beteg alapján, 1817-ben leírta azokat a tüneteket, amelyek a betegséget jellemzik. Azóta hívják Parkinson-kórnak betegséget, amely általában id?s korban kezd?dik: jellegzetes kézremegés, izommerevség és lassult mozgás alakul ki.
    Michael J. Fox, a híres amerikai színész és a világ egyik legnagyobb bokszolója, Muhammad Ali lett áldozata ennek a betegségnek és egy holland tulipántermeszt?, akinek fehér-piros tulipánját sok országban Parkinson doktor születésnapján, április 11-én sokfelé kiállítják.
    A kór bizonyos idegsejtek pusztulásának következménye, emiatt a mozgások szabályozásában fontos szerepet játszó dopamin termel?dése zavart szenved.
    Aedin Cassidy angol és Xiang Gao amerikai professzor két hatalmas vizsgálat eredményeit dolgozta fel. Az Egyesült Államokban az egészségügyi dolgozók rendszeres, kötelez? vizsgálatának adatait évtizedek óta gy?jtik és sokféle kérdés megválaszolására használták.
    Az egyik tanulmányban csaknem ötvenezer férfi, a másikban nyolcvanezer n? ellen?rz? vizsgálatainak különböz? adatait nézték át. Ezek az információk 20-22 éves megfigyelésekre vonatkoztak és többek között részletes táplálkozási szokásokat tartalmaztak.

A Parkinson-kór a leggyakoribb szervi idegrendszeri betegségek egyike: Magyarországon minden ezredik lakos szenved ebben a kórban, 65 év felett pedig ez a szám megduplázódik.

A betegség jelei: a kéz állandó remegése, hajlott testtartás (egyensúlyzavar), aprólépéses járás (tipegés), a mozgás hirtelen megmerevedése, a kézírás apróvá és olvashatatlanná válik

Így alakul ki a Parkinson-kór: Az agyban közvetít? szerepet játszó dopamintermel? sejtekb?l nagy mennyiség pusztul el. A dopaminhiány okozza a betegség tipikus tüneteit: a kéz- és lábremegést;
Kezelés: amíg nem gyógyítható addig gyógyszerekkel enyhítik a tüneteket

    A kutatók a sok biológiailag aktív flavonoidot tartalmazó gyümölcs evését és az évtizedek alatt esetleg kialakuló Parkinson-kór gyakoriságát nézték. Kiderült, hogy azoknak, akik sok szamócát, áfonyát, almát, narancsot ettek, teát és mértékletesen vörösbort ittak, 40 százalékkal volt kisebb az esélye, hogy Parkinson-kórt kapjanak, mint azoknak, akik éppen ezeket nem szerették.
    A flavonoidok hatékonysága között is volt különbség. Az anthocianin vegyületek védték a legjobban a vizsgált személyeket. Ezek a flavonoidok f?leg a szamócában, áfonyában találhatók. A szakemberek szerint még sok vizsgálatra van szükség a kérdés tisztázására, de az máris állítható, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a rendszeres fogyasztása igen egészséges a Parkinson-kór megel?zése szempontjából is.

(MTI; Matos Lajos)