Furcsa tudomány:négylábú műszer a műtőben

Mire jó egy kis fehér terrier a műtőben és egyáltalán hogy  kerülhet oda . Az altató orvos szerint úgy működött mint bármelyik monitor amelyet az életjelenségek regisztrálására használnak.

A történet

jjA hétéves  Kaelyn Krawczyk ritka betegségben szenved amelynek neve mastocytosis.A betegség lényege hogy minden előzetes jel nélkül hirtelen veszélyes allergiás reakció lép fel nála csalánkiütéssel, duzzanattal,  hányingerrel és légszomjjal.Bár kutyákat már használnak állandó “megfigyelő nővérként” olyan betegségeknél mint például a cukorbetegség a vércukorszint ingadozásának észlelésére vagy epilepsziás rohamok jelzésére. Ebben az esetben még maga a kiképző sem tudta megmondani lehetséges-e a kutyát betanítani a test  finom kémiai változásainak észlelésére , mielőtt  a tulajdonos egyáltalán érzékelné a változást. Hát sikerült.Ha JJ körbe forog enyhe reakciót jelez, míg ha ugat a helyzet sürgetővé válik. A kislány anyja szerint a kutya már többször érzékelte a finom változásokat még azelőtt hogy Kaelyn a tüneteket mutatta volna, vagy jelezte volna rosszul érzi magát. A családnak van ideje az allergiás reakciót kezelő injekciót előkészíteni és beadni.

A műtő

A vizsgálat célja hogy kiderítsék  Kaelyn visszatérő vesefertőzésének okát.A beavatkozás altatással és festék befecskendezésével jár, amelyek mindegyike allergiás reakciót válthat ki. A  Duke University Medical Center orvosai forradalmi döntést hoztak:a kutya mintegy kiegészítő monitor elkísérhette gazdáját a műtőbe is. Bár a monitor nem mutatott változást az érzéstelenítő beadása közben JJ felállt és megfordult-valahogy érzékelte a  gyógyszer hatását- majd visszaült a helyére.Az eljárás során alkalmazott tesztfesték szintén kiválthatna allergiás reakciót de szerencsére nem történt semmi -csak JJ tett pár kört újra.

Dr. Brad Taicher altatóorvos szerint a kutya úgy működött mint bármelyik a beavatkozás során használt monitor.Ez az egész butaságnak hangzik a technológia korában amikor több millió dollárt érő berendezések csipognak körülöttünk .

Valakinek van ötlete mi történhet ilyenkor?