Furcsa tudomány:a fülünkkel is érezzük az ízeket?

A keser?t savanyúnak, a sósat édesnek „hallják” a magyarok

(MTI) – Az Ízbontó címmel márciusban indult online játék során a közönségnek az ízek hangzó párjait kellett kiválasztaniuk. A felmérés eredményei szerint a magyarok – a nemzetközi átlaggal ellentétben – a keser? alap ízhez társított dallamtípust a savanyú, míg a sós ízt katalizáló hangmintát az édeshez párosították.

    A harmonikus zene jobban kiemeli az édes ízeket, míg a disszonáns hangok a savanyút – vélik az úgynevezett multisense tudományág szakért?i, akik világszerte tanulmányozzák az érzékszervek közötti kapcsolatot. A magyar kísérlethez Oláh Dezs? Junior Prima-díjas zongoram?vész és Dj Titusz szolgáltatta a zenei alapanyagot.
A kísérlet a siogyumolcs.hu/izbonto oldalon zajlott, itt a látogatók négy hangmintát hallgathattak végig, miközben egy alapízt kellett kóstolniuk. Ezután ki kellett választani, hogy melyik dallamnál érezték legintenzívebben az adott ízt.
Az oldalon hallható alapíz-hangmintákat Oláh Dezs? a multisense-tanulmányok által meghatározott „sorvezet?” segítségével játszotta fel, amely többek között hangmagasság, tempó és hangszín szerint tett különbséget az alapízek között.
A zenészek közrem?ködésével elkészült az ország els? „kóstolódala” is, amelynek hallgatása közben az édes és a savanyú ízek érzékelése válik intenzívebbé. Az online kísérletben 5000 magyar vett részt, a klip a www.youtube.com/watch?v=DWUFzIrsTs0 oldalon tekinthet? meg.
  A multisense-kutatások célja, hogy kiderítse, bizonyos érzékszervek befolyásolása hatással van-e más érzékszervek m?ködésére. A kutatások f? központjai az Egyesült Királyság és Argentína egyetemein vannak.
Az oxfordi kutatók empirikus úton bizonyították, hogy a szaglás és a hallás is befolyásolja az ízlelést, az ízek befolyásolják a vizuális észlelést (más alapízekhez más geometriai formákat társítottak a kísérlet résztvev?i), az els?sorban fizikusokból és egy matematikus-zongoristából álló argentin kutatócsapat pedig azt is megfigyelte, hogy a négy alapízt sokkal jobban érzékeljük bizonyos típusú dallamok hallgatása közben. Kimutatták, hogy az édes ízt a moll-jelleg?, szelíd, hullámzó, a savanyút a gyors, disszonáns, a keser?t a legato, míg a sós ízt a staccato közben érzékeljük leginkább.