Fogyasztószer a szőlőben

A sz?l?lé újonnan fölfedezett alkotó eleme gátolja a zsírsejtek kifejl?dését, amivel megel?zi az elhízást – állapították meg amerikai kutatók.
A zsírszövet els?sorban a csíp?n és a hason rakódik le, ám a zavaró, küls? megjelenésen túl súlyosan megterheli a mozgásszerveket és az anyagcserét, egyszersmind kockázati tényez?je a szív- és érrendszernek. A zsírsejtek kifejl?dése azonban nem hirtelen esemény, hanem bonyolult folyamat.
Vannak el?zsírsejtek, amelyek 10 nap alatt,vagy még hosszabb id?n keresztül válnak igazi zsírsejtekké. Ez az elzsírosodási folyamat az, amely fontos lehet?ség a beavatkozásra. Kee-Hong Kim, az amerikai Purdue Egyetem táplálkozástudományi intézetének tanársegédje és munkatársai a sz?l? levében és más gyümölcsökben, például a földimogyoróban találtak egy biológiailag aktív anyagot, a piceatannolt.
Korábban már kimutatták a rezveratrol szerepét a vörösbor szívet véd? hatásában. Ez az anyag kísérletek során sokféle állat életét meghosszabbította, és a kedvez? eredményt a bort mértékletesen fogyasztó emberek esetében is valószín?sítették.
Az amerikai munkacsoport rájött, hogy az emberben a rezveratrolból piceatannol alakul ki, és valószín?leg ez a hatásos véd?anyag. A piceatannol az éretlen zsírsejtek inzulin receptoraihoz köt?dik, és gátolja az inzulinnak azt a funkcióját, hogy bekapcsolja azokat a géneket, amelyek folytatják az el?zsírsejtek igazi zsírsejtekké történ? érését. A piceatannol tehát megakadályozza azt a sejtfejl?dési vonalat, amelynek során az éretlen zsírsejtek éretté válnak, és mind nagyobb zsírsejtekké híznak.
„A piceatannol megváltoztatja a gének m?ködésének id?zítését a zsír keletkezésében, illetve az inzulin szerepét, és ezzel gátolja, hogy az el?zsírsejtekb?l érett zsírsejtek keletkezzenek – magyarázta Kim. – Piceatannol jelenlétében a zsírszövet kifejl?désének késleltetése vagy teljes gátlása észlelhet?.”
A kutatók eddigi adatai sejtkultúrából származnak, amelyet elhízásos állatmodellb?l nyertek. Hosszú munka áll még el?ttük, hogy bebizonyítsák: a mechanizmus kövér, él? szervezetben is így m?ködik, és a piceatannolból olyan mennyiség lehet a véráramban, hogy a megkívánt hatás emberben is létrejöjjön.

(MTI;  Matos Lajos)