Erős kannabisz okozhatja az új pszichiátriai megbetegedések negyedét Nagy-Britanniában

London – A kannabisz egy igen erős változatának gyakori használata okozhatja az újonnan diagnosztizált pszichiátriai betegségek negyedét Nagy-Britanniában – állapította meg egy nagy léptékű, hosszú távú brit kutatás.

    cannabisNagy-Britanniában mintegy 60 ezren szenvednek olyan tünetektől, többek között hallucinációktól, paranoiás rohamoktól, amelyek a kannabisz egy nagyon erős fajtája, az úgynevezett skunk számlájára írhatók, és több mint 300 ezer fogyasztó él át életében ilyen zavarokat – vélik a tanulmány szerzői.
    Azoknál, akik naponta használnak skunkot, ötször akkora a mentális betegségek kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik sosem fogyasztottak erős kannabiszt – idézte a The Daily Telegraph online kiadása a Lancet Psychiatry következő számában megjelenő tanulmányt.
    A londoni King’s College Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézetének kutatói majdnem 800 munkaképes korú brit felnőttet vizsgáltak hat éven át folyó kutatásuk során. Mind a főváros egy déli városrészében laktak, és a résztvevők felét röviddel korábban első ízben kezelték pszichiátriai tünetek miatt.
    A hatvanas évek közepe óta ebben a városrészben megkétszereződött a skizofrénia előfordulása. Erős a gyanú, hogy a tendencia mögött a droghasználat áll.
    A kannabisz fogyasztása nagyjából negyven százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben Nagy-Britanniában, ám a szerek ereje ez idő alatt igen megnövekedett: míg a kender (Cannabis sativa) gyantájából készült hasis THC (tetrahidro-kannabinol) tartalma mintegy négy százalék, addig a skunké eléri a 15 százalékot.
    A kutatók arra következtettek, hogy a kannabisz ereje és a használat gyakorisága játszik döntő szerepet a mentális egészségi kockázatok alakulásában.
    “Azokhoz képest, akik sosem éltek a kábítószerrel, majdnem kétszeresére nőtt a mentális zavarok rizikója azoknál, akik heti egy alkalomnál ritkábban szívtak skunk erősségű kannabiszt. Akik hétvégeken használták a drogot, azoknál majdnem háromszor akkora lett a kockázat. Akik naponta szívtak erős kannabiszt, azoknál több mint ötszörösére nőtt a pszichiátriai betegségek esélye” – olvasható a tanulmányban.
    A kannabisz a leggyakrabban fogyasztott illegális drog Európában, a 15-64 évesek közül 73,6 millióan próbálták ki életükben – derül ki az európai kábítószer-ellenes hivatal (OEDT) legfrissebb jelentéséből.
http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11414605/Super-strong-cannabis-responsible-for-quarter-of-new-psychosis-cases.html

(MTI)