Először mutatták ki emberen a H6N1 típusú madárinfluenza-vírust

Sanghaj – A madárinfluenza H6N1 típusú vírusával fertőződött meg egy 20 éves nő Tajvanon – a kórt korábban csak szárnyasokban mutatták ki.

    A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint a vírus jelenlétét a tajvani járványügyi hatóság is megerősítette.
    A madárinfluenza H6N1 típusát korábban kizárólag szárnyasokban észlelték, semmi jel nem mutatott arra, hogy emberre is átterjedne – írta a Hszinhua. Ez a változat alacsony fertőzési rátával jár, ellene a vírusölő gyógyszerek, így a Tamiflu és a Relenza is hatásosnak bizonyultak.
    A Tajvan középső részén élő fiatal nő május elején tüdőgyulladáshoz hasonló tünetekkel jelentkezett a kórházban, ahonnan hat nappal később gyógyultan távozott. Elmondása szerint sosem járt külföldön, szárnyasokkal nem érintkezett, egy reggelit felszolgáló vendéglátóegységben dolgozik.
     Összesen 36 embert találtak, akik a betegségét megelőző időszakban kapcsolatba kerültek a nővel. Négyen közülük influenzaszerű tüneteket produkáltak, ám szervezetükben nem mutatták ki a H6N1 vírust.
    Az eset elszigeteltnek tekinthető, a vírus minden valószínűség szerint környezeti szennyezéssel került a nő szervezetébe – nyilatkozott a tajvani járványos betegségek megelőzését szolgáló központ vezetője.
    A madárinfluenza törzs egy másik ága, a H7N9 március elején ütötte fel fejét Sanghajban, majd további – elsősorban kelet-kínai – városokban. Megjelenését először március végén jelentették a hatóságok, a legutóbbi tájékoztatás szerint a kór összesen 131 embert fertőzött meg, akik közül 39-en meghaltak, 78-an meggyógyultak, a fennmaradó betegeket pedig továbbra is kórházban kezelik. A kínai egészségügyi szervek elszigetelt esetekként tekintenek a megbetegedésekre, mely emberről emberre nem terjed.
    A kórral kapcsolatban minden érintett tartomány feloldotta a vészhelyzeti készültséget, a héten Sanghajban és Csöcsiang tartományban is újranyitottak az élőszárnyast árusító piacokat, azok rendszeres és fokozott ellenőrzése mellett.

(MTI; Szerencsi Ágnes)