Egy igazán egyszerű ötlet hogy ne vesszen el az Altzheimer kórban szenvedő hozzátartozó.

Az ötlet annyira egyszerű: csak egy kis GPS  a cipőbe építve, meg egy okostelefon vagy számítógép és máris minden rendben.A dolgot úgy tervezték  hogy láthatatlan, mégis az aggódó rokonok és barátok távolról ellenőrizhetik az Altzheimer kórban szenvedő beteget nagyobb szabadságot biztosítva neki.

Az egyik leggyakoribb probléma hogy a betegség előre haladtával a beteg egyre zavarodottabbá válik és elkóborol  aztán nem talál haza. A cipő a gépkocsiknál jól ismert navigációs rendszert használja, amely pontosan mutatja viselőjének helyét .Sőt a rokonok képesek kijelölni egy még biztonságosnak tartott területet, és ha a személy kilép ebből a körből SMS-t, vagy e-mailt küld az okos cipő. A berendezés egyáltalán nem látható és egy akkumulátorból, egy SIM kártyából,és egy működését segítő chipből áll.A cipőt nagyjából két naponként tölteni kell amely kb. két órás művelet.

Az Alzheimer-kór Társaság becslései szerint  800.000 embert  érint az Egyesült Királyságban és Írországban  az Alzheimer-kór és a demencia, és ők hajlamosak a vándorlásra.  A statisztikák azt mutatják hogy ha  az elveszett személyt nem találják meg az első 24 órában az az esetek felében súlyos sérüléshez vezet.

Az Altzheimer kórban szenvedő betegeknél az utolsó amit elvesztenek az az eljárási memória,bár nem emlékeznek a barátokra vagy a családtagokra, azt még tudják hogyan kell felöltözni.Andrew Carle professzor szerint (George Mason University Washington) a cipő életeket fog megmenteni és sok költséges,és kínos epizódtól kíméli meg a beteget és a családtagokat.Ez különösen fontos az Atzheimer kór korai szakaszában, amikor a betegek még egyedül élnek és ilyenkor a legnagyobb a kockázat.

Hasonló próbálkozás volt a karórába szerelt GPS, vagy más eszközök ,de a demenciában szenvedők gyakran elutasították ezeket mert betegségük paranoiával is párosult. Azonban ha nem ismerhető fel az eszköz akkor a beteg el sem tudja távolítani azt .

Forrás:DailyMail online