Cukorbajban is szívet védenek az omega-3 zsírsavak

A szív-és érrendszeri betegségek szempontjából igen nagy kockázatúnak számítanak a cukorbetegek, de az omega-3 zsírsavak adásával ez a veszély még akkor is hatásosan csökkenthet?, ha már volt valamilyen ritmuszavar vagy szívroham. Holland kutatók nagy tudományos felt?nést kelt? tanulmányát, a cukorbetegség nemzetközi folyóirata, a Diabetes Care közölte.

A múlt század hetvenes éveiben szívgyógyászati kutatók Grönlandban az inuit törzs tagjait tanulmányozták, mert sok zsírt és húst esznek, de szív-és érrendszeri betegség közöttük szinte nincsen. Kiderült, hogy táplálékukban igen sok az omega-3 zsírsav és ez csökkenti a „rossz” vérzsírokat, lassítja a szívm?ködést, fékezi a vérnyomást és az érelmeszesedést.
Ezek úgynevezett esszenciális anyagok, amelyeket szervezetünk nem képes el?állítani, ezért csak az egészséges táplálkozás útján kerülhetnek szervezetünkbe. Hosszú és bonyolult kémiai nevük miatt világszerte bet?szóval jelzik ezeket és ez történt a holland professzor, Daan Kromhout vezette vizsgálatban is, ahol a vizsgálat résztvev?i ilyen kezelést kaptak.
A munkacsoport 1014 cukorbeteget vont be a vizsgálatba, akik a megel?z? tíz esztend?ben szívinfarktus miatt kerültek kórházba. A betegeket 32 holland klinikán kezelték, életkoruk a tanulmány indulásakor 60 és 80 év között volt. A kutatók azt akarták tudni, hogy a legfontosabb omega-3 zsírsavak rendszeres bevétele csökkenti-e a kezelést igényl? szív-és érrendszeri események gyakoriságát.
A teljes betegcsoportot véletlenszer?en négy részre osztották. Egyik alcsoport olyan margarint fogyasztott 40 hónapon keresztül, mely EPA és DHA zsírsavat tartalmazott. A második alcsoport margarinjában ALA volt megfelel? mennyiségben, a betegcsoport harmadik részét a háromféle omega-3 zsírsav kombinációjával kezelték, végül a negyedik alcsoportba kerültek olyan margarint fogyasztottak, amelybe semmiféle omega-3 zsírsavat nem tettek.
A 40 hónapos megfigyelési id? azt bizonyította, hogy a mindhárom omega-3 zsírsavval kezelt cukorbetegek 84 százalékkal ritkábban kaptak súlyos szívritmus-zavart, mint azok, akiknek margarinjában nem volt ilyen hatóanyag. Annak is 72 százalékkal kisebb volt az esélye, hogy az omega-3 zsírsavas margarint ev?k a megfigyelési id? alatt szívinfarktus következtében fejezzék be életüket.

Forrás: MTI, Matos Lajos