Legalábbis Franciaországban, egy öt éves kutatás eredménye szerint ugyanis a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41%-a tartalmazott növényvéd? szert. A határértéket azonban csak 2-3%-nál lépte át a peszticid szintje, a szakemberek szerint pedig mindez nem jelent komoly egészségügyi veszélyt. Mi a helyzet Magyarországon, mire kell figyelni? A Laboratorium.hu ennek járt utána…
A Génération futures (A jöv? generációi) nev? szervezet megbízásából a versenypolitikai, fogyasztói ügyeket, illetve a csalást felügyel? f?igazgatóság (Direction générale de la concurrence, de la consommation, de la répression des fraudes – GCCRF) végezte el a méréseket, amelyek során öt év alatt 19 féle gyümölcsöt és 33 féle zöldséget vettek górcs? alá, összesen 11103 mintát vizsgáltak meg – írta a Le Monde napilap.
A sz?l?minták 89, a klementin, a mandarin és a cseresznye 88, a grapefruit 86, az eper, a nektarin és az ?szibarack 83%-ánál találtak növényvéd? szert, a sort pedig a szilva (35%), a kiwi (27)% és az avokádó (23%) zárta. Mindennél azonban fontosabb, hogy a minták mindössze 2,7%-a volt határérték feletti a növényvéd? szer aránya! Ebben a listában els? helyen a cseresznye, 6,6%, a mangó és a papaya (4,8%), illetve a narancs (4,4%) szerepelt.
A sz?l?nél találtak a legtöbbször peszticidet, ám a cseresznye esetében lépte át a legjobban a növényvéd?szer szintje a határértéket.
Ami a zöldségeket érinti: itt a zeller (85%), a f?szernövények (75%), a cikória (73%) és a saláta (66%) a sorrend, a legkevésbé érintettek pedig a cékla (4 %), a spárga (3 %) és a kukorica (2 %). A minták 3,5 %-nál lépte át a megengedett szintet a növényvéd? szer, különösen a f?szernövények, a zeller, mángold és a fehérrépa esetében.
Fontos megjegyezni, hogy a kutatás során nem jelezték a koncentráció szintjét, ahogy a vegyszerek nevét, az emberi szervezetre gyakorolt hatását vagy az el?fordulások gyakoriságát sem.
A lapnak nyilatkozó szakért?k kijelentették : önmagában az a tény, hogy a vizsgált mintákban el?fordultak peszticidek és növényvéd?szer-maradékok, nem jelent veszélyt az egészségre, ráadásul ezt a területet szigorúan ellen?rzik is. Akkor lenne igazán komoly a veszély, hogyha az ugyanazt a peszticidet a határértéket meghaladóan tartalmazó gyümölcsb?l fogyasztana valaki rendszeresen és nagy mennyiségét – ennek azonban nagyon kicsi a valószín?sége.
A zeller és a f?szernövények esetében találtak a legtöbb esetben növényvéd? szert, és ezeknél a zöldségkategóriáknál volt a legmagasabb a határérték felett detektált peszticidszint aránya is.
Mi a helyzet Magyarországon?
„Magyarországon a korábbi vizsgálatok alapján elmondható, hogy a zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti peszticidmennyiség pedig csak közel egy százalékban mérhet? – mondta el a Laboratorium.hu-nak Suszter Gabriella, a növényvéd?szer-vizsgálatokat is végz? WESSLING Hungary Kft. független laboratórium munkatársa.
A feldolgozatlan, nyers gyümölcsök, zöldségek esetében körülbelül 1200 növényvéd? szert alkalmaznak világszerte. Ezekb?l az EU-ban 800 használata engedélyezett, a nagy európai laborok többsége 600 félét mér.
Az olyan nagy európai laboratóriumokban, mint a WESSLING, több száz növényvéd? szer és maradékaik egyid?ben történ? mérése is megoldható.
Különösen azokkal a termékekkel vigyázzunk, amelyek az Európai Unión kívülr?l (Tunézia, Marokkó, Törökország, trópusi és szubtrópusi országok) érkeznek. A nem idényszer?en kapható gyümölcsök esetében ugyanis leginkább az okozhat problémát, hogy azok származási helye bizonytalan, és nem tudjuk, hogy az adott országban milyen növényvéd? szereket alkalmaztak.
Az is veszélyes lehet, ha a gyümölcsön talált növényvéd? szerek egy bizonyos szervre – például a májra – vannak rossz hatással. Külön-külön az el?írt határérték alatt vannak, ám az úgynevezett koktélhatás következtében feler?södhet az ártalmasságuk.
Mit tehet a vásárló?
A déli gyümölcsök vásárlásakor legyünk körültekint?ek, ne vegyünk kétes eredet? termékeket (például az aluljárókban). A növényvéd? szerek jelent?s része a növények héján, felületén található, onnan tehát mosással, hámozással el is lehet távolítani nagy részüket. Fogyasztás el?tt ezért mindig mossuk meg alaposan a zöldséget, gyümölcsöt. Ha ez az adott növény fajtája miatt nehezebb – például a sz?l? esetében –, akkor áztassuk néhány percig fogyasztás el?tt – javasolta a szakember.