Bemutatkozik a pannonhalmi apátság levendulása

(MTI) – Pénteken kezdetét veszi a pannonhalmi Levendulahetek; a július közepéig tartó eseménysorozaton az apátság gyógynövénykertjét, elsősorban is levendulását, valamint a termés felhasználását mutatják be a közönségnek.

    Pannonhalmának több olvasata van; ha Győr felől jövünk, először a könyvtár – a tudomány – ötlik a szemünkbe, ha a Bakony felől, akkor a pedagógia, az iskola jelenik meg, ha pedig a legcsendesebb oldalról, a kertek felől nézünk rá, akkor azt látjuk, hogy a természethez, Isten csodájához közel vagyunk – mondta a csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatón Várszegi Asztrik főapát, aki ezután Borkai Zsolt győri polgármester társaságában sarlót ragadott, és aratott egy keveset a termésből.
Veiland László, az apátság marketingigazgatója az MTI-nek elmondta: a harmadik alkalommal megrendezett eseménysorozat tavaly nyerte el fél évtizedre a Nyugat-Dunántúl kiemelt turisztikai programjainak járó minősítést.
A pénteki nyitónapon az Arrabona Együttes, két héttel később, a záráskor a Besh O Drom lép fel; a közbenső hétvégén azért nem lesz koncert, mert akkor az apátság levendulatermesztői és -feldolgozói a Győrkőcfesztiválon mutatják be mesterségüket. Ebben az időszakban ingyenesek a délután egy órakor induló bemutatóik a lepárló, a teaház, a nyolchektáros gyógynövénykert vagy az abból öt és fél hektárt elfoglaló levendulaültetvény iránt érdeklődők számára. 
  Július 13-án nyilvános levendulaszüret színesíti a programot; ekkor egy órányi termésszedés után a felhasználás fortélyaival is megismerkedhetnek a vendégek. Az apátság Viator étterme is különleges menüvel várja a közönséget; minden fogásba belecsempészik valahogy a lila növényt – mondta el Veiland László, példaként említve a levendulás kacsamellel tálalt kovászosuborka-levest.