Befejeződött az egészségügyi struktúra-átalakításról szóló konzultáció

A biztonságos és jó minőségű fekvőbeteg-ellátást a jövőben megyei-térségi együttműködések formájában lehet megszervezni – egyebek között ez is egyértelművé vált az egészségügyi struktúra-átalakításról szóló, minden térséget érintő konzultáció-sorozaton, amelyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága kezdeményezett – közölte az államtitkárság csütörtökön az MTI-vel.

    A közlemény szerint Cserháti Péter egészségügyért felelős helyettes államtitkár országjáró körútján az integráció, illetve a funkcióváltás szempontjából elsősorban érintett fekvőbeteg intézményeket kereste fel. A megbeszélések alapját a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által tavaly tavasszal lebonyolított kérdőíves felmérés, illetve az azt követően lefolytatott szakértői egyeztetések során kialakult javaslat adta. A konzultációk minden esetben térségi fórummal zárultak – tették hozzá.
A megbeszéléseken az államtitkárság munkatársai mellett részt vettek a GYEMSZI, illetve az érintett új Térségi Egészségszervezési Központ (TESZK) vezetői, az adott kórház fenntartója, igazgatója és gazdasági vezetője, míg a fórumokon a térség politikai vezetői, továbbá az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), valamint az Országos Mentőszolgálat térségi vezetői is.
A tárgyalásokon világossá vált, hogy a megyei-térségi együttműködés számos helyen már most is jellemző, ahol bizonyos aktív ellátásokat – például szakember hiányában – a szomszédos kórház segítségével biztosítanak. A megbeszéléseken az egynapos sebészet, a nappali és a kúraszerű ellátások fontossága is nagy hangsúlyt kapott, mivel ezeket is a térségi együttműködésben lehet a legjobban megszervezni. Ugyanakkor a sürgősségi ellátás helybeni megtartásához szükséges lépésekről is szó esett – olvasható a közleményben.
A konzultációkon a fekvőbeteg struktúra május elsejei átalakításához kapcsolódó feladatok mellett az azzal összefüggő, hosszabb távú intézményi fejlesztési elképzelésekről is szó volt. Ennek érdekében hamarosan ismét “intenzív egyeztetésre” lesz szükség, mivel a közeli hetekben várható az Új Széchenyi Terv részét képező, még hátralévő ágazati pályázatok kiírása – közölték.
Az átalakítás ütemezéséről azt írták: a szolgáltatók új fekvőbeteg területi ellátási kötelezettségére, illetve kapacitására vonatkozó felosztási javaslatát a GYEMSZI február 15-ig adja át az ágazati vezetésnek, illetve az OTH-nak. A hivatal ennek megfelelően legkésőbb március 31-ig elkészíti az ezekre vonatkozó határozatokat és működési engedélyeket. A szolgáltatók április 18-ig nyilatkozhatnak arról, hogy megfelelnek-e a szakmai minimum feltételeknek, ezt követően további négy hónap alatt gondoskodhatnak azok biztosításáról. Az OEP április 30-ig köti meg az új finanszírozási szerződéseket a szolgáltatókkal.

(MTI)