Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe

Debrecen – Az egészség meg?rzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe, mint ahogy a táplálkozással összefügg? betegségek kialakulásában is – hangzott el az els? országos táplálkozástudományi konferencián Debrecenben.

Bánáti Diána, a Debreceni Egyetem (DE) táplálkozástudományi intézetének professzora nyitó el?adásában utált rá, hogy jelenleg Európa-szerte a férfiak 70, a n?k 60 százaléka elhízott, és folyamatosan növekszik az úgynevezett civilizációs betegségek – cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések – aránya.

Hozzátette: a túlsúlyos, kövér emberek szervezetében nagyobb az esélye a betegségek kialakulásának. Magyarországon az átlagosnál is rosszabb a helyzet, és statisztikák szerint “az els? helyeken vagyunk sok tumoros betegség kialakulásában”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegségek legalább 40 százaléka nagyon összefügg a táplálkozással, és további 38-40 százalék is valamilyen módon összefügg vele – jelezte a professzor hozzátéve: “ebb?l az is következik, ha megfelel? módon, kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk, ezen betegségek kialakulását jelent?s mértékben megel?zhetjük”.

Bánáti Diána el?adásában kitért arra, hogy az elmúlt évtizedben “a táplálkozástudomány óriási fejl?désen ment keresztül”.
Már nem csak a makrotápanyagok – fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok – szerepét vizsgálják a táplálkozásban, hanem számos olyan új információkat is feltártak, mint a mikroorganizmusok, a mikrobioták szerepe a szervezetünkben, hatásai a bélflórában – magyarázta.

A professzor szerint “ma már a táplálkozástudománynak nem az a célja, hogy az élelmiszerek fogyasztásával gyógyítsanak bizonyos betegségeket, hanem az, hogy megpróbálják megel?zni azok kialakulását”. Kutatják például, hogy az id?skori szellemi leépülést hogyan lehetne lelassítani, megakadályozni bizonyos fajta élelmiszerek fogyasztásával.

Bánáti Diána az MTI érdekl?désére elmondta azt is, hogy a bonyolult táplálkozástudományi kutatásokat az Európai Unió különféle keretprogramokkal ösztönzi. A jelenlegi Horizon 2020 keretprogram például a táplálkozástudományi összefogásra, együttm?ködésre ösztönzi a kutatókat és az élelmiszergazdaság szerepl?it Európa-szerte.

Gy?ri Zoltán, a DE táplálkozástudományi intézetének vezet?je a konferencia megnyitóján felidézte, hogy tíz évvel ezel?tt, az országban els?ként egyetemükön kezd?dött meg a táplálkozástudományi képzés, melynek már doktori iskolája is m?ködik Debrecenben.

A táplálkozástudományi szakemberek els? országos találkozóján a táplálkozás és az egészség összefüggései mellett áttekintik a szakterület kutatással és oktatással összefügg? kérdéseit, de számos kutatási eredményt is bemutatnak például az élelmiszerjelölési rendszer innovációja, élelmiszerhamisítás kimutatása és az élelmiszerpazarlás terén – jelezte a professzor.

(MTI)