Alábecsült kalóriák

Az amerikai gyermekek egyharmada túlsúlyos vagy kövér és ez nem is csoda, mivel a gyorsétteremben a tizenévesek 80 százaléka sokkal kevesebbnek gondolja a tányérjába kerülő kalóriát, mint az oda helyezett ételek tényleges kalória tartalma. Jason Block és munkatársainak vizsgálati eredményei nagy feltűnést keltettek az elhízás kérdéseivel foglalkozó Obesity 2011 kongresszuson.
A Harvard Egyetem munkacsoportja négy amerikai nagyváros tíz gyorséttermében az ifjú vásárlókat kérdezte meg. Valamennyi színhelyen háromszor jártak, így összesen 120 látogatást tettek az étteremláncokban. Megkérdezték 547 ifjú – átlagosan 16 éves – vendégtől, mit rendelt és mit gondol arról, hogy az általa kért ételek hány kalóriát jelentenek. Az ifjak rendelte ételek átlagos kalóriatartalma 746 volt, de a résztvevők 28 százaléka ezer kalóriánál többet kért magának.
Ez nem meglepő, mert a megkérdezettek 30 százaléka legalább 500 kalóriával kevesebbnek gondolta az általa fogyasztott ételek kalóriaértékét. Az amerikai tizenéveseknek csupán 14 százaléka vette észre az étteremben található kalóriainformációt és még kevesebb – csak három százalék – nézte meg ezeket az adatokat, mielőtt ennivalóját megrendelte.
A kutatók emlékeztették a kongresszus résztvevőit, hogy hasonló vizsgálat már történt New York városában is: ott is a megkérdezetteknek csupán kilenc százaléka használta a kitett kalóriaismertetőket ebédjének vagy vacsorájának összeállításakor. A mostani tanulmány során az ezer kalóriánál többet rendelők átlagosan 350 kalóriával alábecsülték azt, amit megenni szándékoztak.
Voltak, akik 1500 kalóriánál is többre vágytak. Ők általában 700 kalóriát tévedtek rendeléskor. A kutatók azt is megkérdezték, hogy hány kalóriára van szükség a jó egészséghez naponta. A tizenévesek 68 százaléka elméletileg pontosan tudta a helyes értéket, 23 százalék kevesebbre gondolt, 9 kilenc százalék pedig többet tippelt. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az éttermekben világossá kell tenni a vendégek számára, hogy az átlagos napi kalóriaszükséglet 2000 kalória.

Forrás: MTI, Matos Lajos