A vendéglátóhelyeken étkezők szervezetében magasabb a ftalátszint

Washington – A gyakori éttermi, kávéházi és gyorséttermi étkezés növelheti az egészségkárosító vegyi anyagok, a ftalátok szintjét a szervezetben – mutatták ki egy nagyméret? tanulmányban a George Washington Egyetem kutatói.

A ftalát vegyületeket a m?anyagok lágyítására használják, és a tudományos kutatások már régóta bizonyították, hogy az emberi szervezetben módosíthatják, s?t le is állíthatják a hormontermelést és más egészségkárosító problémákat is okozhatnak.
Az amerikai tanulmány az els? olyan kutatás, amelyben összehasonlították a ftalát-ártalmat a vendéglátóhelyeken rendszeresen étkez?k és az otthon készített ételeket fogyasztók szervezetében. A szakemberek kimutatták, hogy az el?bbiek szervezetében mintegy 35 százalékkal volt magasabb a ftalátszint azokhoz képest, akik otthon a élelmiszerboltokban vásárolt termékeket fogyasztották.
“Ez a tanulmány azt jelzi, hogy a házilag elkészített ételek kevésbé tartalmazhatnak sok ftalátot, a medd?ségi problémákat, terhességi komplikációkat és más egészségi problémákat el?idéz? vegyi anyagot. Eredményeink azt mutatják, hogy a vendéglátóipari helyeken való étkezés fontos és korábban fel nem ismert forrása az amerikai lakosság ftalátoknak való kitettségének” – idézte Ami Zotát, a George Washington Egyetem Milken Intézetének professzorát az intézet közleménye.
Az amerikai kutatók a nemzeti egészség- és táplálkozási felmérés (NHANES) keretében 2005 és 2014 között gy?jtött adatokat elemezték. A 10 253 résztvev? arról tájékoztatta a kutatókat, hogy hol étkeztek az elmúlt 24 órában. A kutatók kés?bb megvizsgálták a résztvev?k vizeletmintáit ftalát nyomait kutatva.
A résztvev?k 61 százaléka számolt be arról, hogy el?z? nap vendéglátóipari helyen étkezett. A ftalát-ártalom és a vendéglátóhelyen való étkezés közötti kapcsolat minden korcsoportban jelent?s volt, de a legnagyobb a tinédzserek körében.
A gyorséttermi ételeket és más nem otthon készült ételeket nagy mennyiségben fogyasztó kamaszok esetében 55 százalékkal volt magasabb a ftalátszint szervezetükben azoknál, akik otthon étkeztek.
Bizonyos ételek, különösen a sajtburgerek és más szendvicsek elfogyasztása esetében magasabb volt a ftalátszint, de csak akkor, ha gyorséttermekben, kávézókban vagy éttermekben fogyasztották. A vendéglátóipari egységekben elfogyasztott szendvicsek 30 százalékkal növelték a ftalátszintet minden korcsoport szervezetében.
A várandós n?k, gyerekek és tinik sebezhet?bbek a hormonkárosító vegyület mérgez? hatásai által, ezért fontos, hogy megtaláljuk a ftalát-ártalomnak való kitettség csökkentésének módjait. A jöv?beni tanulmányoknak meg kell vizsgálniuk, hogyan lehet a leghatékonyabban eltávolítani a ftalátokat az élelmiszerekb?l” – magyarázta Julia Varshavsky, a tanulmány vezet?szerz?je.

A nehezen lebomló ftalátok a legelterjedtebb szennyez? anyagok, gyakorlatilag minden ember vérében, a hazai él?vizekben és a házi porban is kimutathatunk ftalátszennyezést.

Mik azok a ftalátok?

A szervezetbe els?sorban élelmiszerrel – a csomagolóanyagokról –, valamint porral belélegezve kerülhetnek. A ftalátok használatát az Európai Unióban a szaporodási képességet (DEHP, BBP, DBP, DIBP), ill. a gyermek fejl?dését károsító hatásaik (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP és DNOP) miatt korlátozzák. Egyes ftalátok a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a serdül? hímnem?ek tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival. A ftalátok át tudnak jutni a placentán, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítják.

(MTI); Wikipédia