A túlzott chia-mag fogyasztás veszélyes lehet

Budapest – Bár a chia-mag, magyar nevén aztékzsályamag  slágerterméknek számít, értékesítésének szigorú feltételei vannak, nem árusítható például ömlesztve, illetve pudingba vagy joghurtba keverve, a napi maximális ajánlott beviteli mennyiség felett pedig emésztési problémákat okozhat  – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

    chiamag2A tájékoztatás szerint a chia-mag magas, 18-30 százalékos rosttartalma miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában. Azonban túlzott fogyasztása emészt?rendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 grammnál nem lehet többet fogyasztani – hívták fel a figyelmet a közleményben.
    Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalásaiban megemlíti, hogy nem zárható ki az aztékzsályamag allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél – írták.
    A chia-mag kizárólag el?recsomagolt formában vagy csak bizonyos termékek összetev?jeként, szigorú feltételek mellett értékesíthet?. A magot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet, összetev?ként csak pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben tehet?. A magot törve vagy ?rölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 450 milliliterenként 15 gramm mennyiségben adható. Nem árusítható tehát például a chia-puding vagy a chia-joghurt – írták.
    Az aztékzsályamag az Európai Unióban „új élelmiszernek” min?sül, a forgalmazására irányuló kérelmeket a földm?velésügyi miniszterhez kell benyújtani, azok els?dleges értékelését pedig a Nébih végzi el az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakért?i véleménye figyelembevételével, és ezek alapján történik az engedély kiadása – írták. 

(MTI)