A paradicsomlé csökkenti a sugárkezelés mellékhatásait

A rosszindulatú daganatok kezelésének a röntgenbesugárzás egyik fontos módszere, melynek mellékhatásait amerikai kutatók szerint enyhítheti a paradicsomlé.

    A piros szín? gyümölcsökben és zöldségekben található, er?teljes antioxidáns hatású likopin. A paradicsomban nagy mennyiségben található, antioxidánsként megakadályozza például a rossz, LDL-koleszterin megtapadását az üt?erek felszínén, valamint hatékony rákmegel?z? hatással bír – a prosztatarák például ritkábban fordul el? azokban, akik sok paradicsomot fogyasztanak.
Amerikai kutatók Mridual Datta vezetésével azt vizsgálták, hogy a sugárkezelés szöv?dményeit is csökkenteni lehet-e paradicsomlé adagolásával, mivel a besugárzás mellékhatásai els?sorban gyulladásos folyamatok, amelyeket az antioxidánsok csökkenthetnek. A munkacsoport 17, prosztatarák miatt sugárkezelést igényl? beteget vont be a vizsgálatba.
A betegeket véletlenszer?en két csoportba osztották, öt beteg a szokásos kezelést kapta, 12 beteg pedig egy-négy deciliter közötti mennyiségben ivott öt-nyolc héten keresztül naponta paradicsomlevet.
Eredményeiket a kutatók az Amerikai Rákkutatók Intézetének kongresszusán ismertették. A paradicsomlé a sugárkezelés következtében megjelen?, gyulladásos folyamatra jellemz? laboratóriumi változásokat jelent?sen csökkentette.
A kutatók hangsúlyozták, hogy a kis esetszám miatt ez a kiegészít? kezelés további vizsgálatokat igényel, de a kedvez? adat újabb bizonyítéka annak, hogy nem csak finom, de egészségügyileg is hasznos paradicsomot enni.

Forrás: MTI, Matos Lajos