A növényi flavonoidok védik a szívet a haláltól

Mintegy 20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében – derült ki a táplálkozástudomány legtekintélyesebb folyóirata, az American Journal of Clinical Nutrition februári számában megjelent tanulmányból.

    A flavus latinul sárgát jelent és az el?ször sárga szín? növényekben talált, biológiailag aktív anyagokat összesítve nevezték el így. Gyógyító tulajdonságaikat már sok korábbi megfigyelés, kisebb vizsgálat is jelezte, most egy új nagyszabású tanulmány egyértelm?en igazolta kedvez? hatásukat.
    A növényekben, gyümölcsökben több ezer flavonoid lehet és a tudomány ezeknek még csak kis részét azonosította. A biológiai kutatás azt mutatta, hogy a flavonoidok szív-és érbetegségek, rosszindulatú daganatok ellen védenek és évek óta számos kísérlet utalt arra, hogy különböz? állatok öregedését is lassítják.
        Marjorie Mc Cullough és munkatársai a rosszindulatú daganatok és a táplálkozás közötti összefüggéseket kutatják, vizsgálatukban százezezernél több amerikai egészségét követték hét éven keresztül.
       Az együttm?ködés kezdetén igen részletes egészségügyi fölmérés történt, hogy csak bizonyosan egészséges emberek kerülhessenek a hosszú ideig követett csoportba. A vizsgált személyek átlagos életkora 70 év volt. Az indulásnál 152 élelmiszerre vonatkozó kérd?ívet töltöttek ki, így igen pontosan ismerték a résztvev?k átlagos kosztját.
       A szakemberek hét év után kimutatták, hogy azok körében volt a szív-és érrendszeri halálozás a legritkább, akik a legtöbb flavonoidot ették friss zöldség és gyümölcs formájában. A férfiak és a n?k között különbséget figyeltek meg. A férfiak számára a flavonoidok f?leg az agyi katasztrófa szempontjából bizonyultak véd? hatásúnak: a legkevesebb flavonoidot ev?khöz képest a zöldséget és gyümölcsöt kedvel?k 37 százalékban kaptak ritkábban szélütést. A flavonoidok a férfiak infarktus gyakoriságát is 10 százalékkal csökkentették, de a n?k körében ez a kedvez? hatás kétszerte er?sebb volt.

(MTI, Matos Lajos)