A bélrendszernek szüksége van a káposztafélékre

A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek – írja egy nemzetközi kutatócsoport a Cell cím? szaklap legújabb számában.

Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekez? rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak. Reklámokban az immuner?sítésre sok gyógyászati készítményt, táplálékkiegészít?t ajánlanak, de a nemzetközi kutatócsoport legújabb vizsgálatának eredményei azt bizonyítják, hogy legfontosabb a rendszeres zöldségevés.
A káposzta vagy a brokkoli a benne lév? tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, melyek szükségesek ahhoz, hogy b?rünk és bélrendszerünk egészséges legyen. Biztosítják, hogy megfelel? baktériumok legyenek megfelel? arányban testünknek ezeken a felszínein.
A szaknyelv ezt a véd?sejtek sorompójaként emlegeti, a beleken belül ezek óvnak a kedvez?tlen anyagok felszívódása ellen, ugyanakkor pedig segítik az emésztést. Ha ezek egyensúlya megbomlik, gyulladásos bélbetegségek alakulhatnak ki. Az els? véd?sorompó alatt immunsejtek sorakoznak, amelyek speciális fehérvérsejtek.
A kutatók azt találták, hogy a káposztafélék olyan kémiai jelet tartalmaznak, amely szükséges az immunrendszer zavartalan m?ködéséhez. Amikor a kísérleti egereket három hétig olyan étrenden tartották, amely nem tartalmazta ezeket a tápanyagokat, a véd? immunsejtek 70-80 százaléka elt?nt.
Veldhoen professzor és munkatársai kimutatták, hogy a véd?sejtek jelenléte az angol nevének bet?szavával jelölt, AhR sejtfelszini fehérjét?l függ. Ha ez a receptor nincs ott, az egereknek ez a létfontosságú véd?rendszere hiányzik. Még a sebgyógyulás is késik. Mindennek a rendszernek az épségéhez a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása kell.
„Vonzó gondolat, hogy az állatkísérletes adatokat közvetlenül átvigyük emberre is” – mondotta a kutatás vezet?je – „de még sok egyéb tényez? is szerepet játszhat ezekben a megfigyelésekben”. A tanulmány végén hangsúlyozzák, a b?séges zöldségevés nem csak a táplálkozási tapasztalatok, hanem az eddigi tudományos eredmények szerint is igen fontos.

Forrás: MTI, Matos Lajos