WHO:eltérően a SARS vírustól az új vírus nem terjed könnyen!

Az újfajta koronavírus-ugyanannak a családnak a tagja amely a SARS fertőzést okozza- úgy tűnik nem terjed könnyen emberről emberre.

Az eddig rendelkezésre álló információk alapján nyilatkozta ezt a WHO

A két már bejelentetten kívül nincsenek új megerősített esetek- számolt be a genfi székhelyű ügynökség.Egy szaudi férfi, aki hónapokkal ezelőtt halt meg a fertőzés következtében, és a 49 éves katari férfi, akit kritikus állapotban ápolnak Nagy-Britanniában.

Bár a hivatal elismerte, hogy Dániában az  Odense Egyetemi Kórházban egy négytagú családot és egy független személyt ápolnak az influenza-szerű tünetekkel. A családból az apa volt Szaud-Arábiában,a független személy pedig Katarban járt. A betegektől vett minták elemzése folyik, hamarosan várhatóak az eredmények.

Közben  a  brit Health Protection Agency kutatói a megismert részleges vírusszekvenciák alapján úgy gondolják hogy a vírus a denevérekből izolált koronavírusok családjába tartozik. A WHO szóvivője szerint a teljes genetikai vizsgálatok végéig túl korai lenne bármit kijelenteni.

Az új vírus, miközben hasonlóságot mutat a koronavírussal amely 2002-2003-ban a 8000 ember megbetegedését és 750 ember halálát okozta-súlyos akut légúti szindrómával járó (SARS) járvány-jelentős eltéréseket is mutat.

Az egyik,  hogy mindkét esetben a  légúti fertőzés  veseelégtelenséggel párosult, a másik, hogy az eddigi adatok szerint nem terjed könnyen emberről emberre.

A technikai válasz az új vírusra a WHO szerint nagyon gyorsan sikerült. Részletesen kidolgozták az érzékeny és specifikus diagnosztikus vizsgálatokat.Ezeket a lehető leggyorsabban elérhetővé teszik.A hivatal reményei szerint a reagensek első tételei amelyek a tájékoztató vizsgálatokhoz szükségesek pár napon belül készen lesznek.

A WHO egyben irányelveket adott ki az egészségügyi dolgozók számára amelyek szükségesek fertőzés megállapításához. Az akut légzőszervi panaszokkal és lázzal jelentkező betegek esetében valamilyen kapcsolatot kell keresni a már igazolt esetekkel, illetve fel kell deríteni a tartózkodást, illetve utazást a veszélyeztetett területekre.A klinikai, epidemológiai és laboratóriumi adatok együttes elemzésére van szükség.

A WHO szerint aggodalomra adhat okot a közelgő zarándoklat Mekkába, amelyen több millió ember vesz részt  a Közel-Keleten .

Forrás: medpage today