Vörös vermut – házilag

vermutA vermut egy olyan likőrbor, melyet fehér üröm mellett egyéb fűszerekkel, gyógynövényekkel ízesítenek. Szinte minden vidéknek megvan a maga vermutja, ezen receptek közül lehetetlen megmondani, hogy mely recept volt az eredeti.

2l vörösbor (ideális egy Portugieser),
0,4l konyak,
12g Fehér üröm,
8g csillagánizs,
4 g szárított narancshéj,
3 g szárított citromhéj,
2g kálmosgyökér,
2g rozmaring,
2g szegfűszeg,
2g fahéj,

Elkészítése: A fűszereket jó alaposan összekeverjük, majd kimérünk belőle 7g-ot, amit beleteszünk a 0,4l konyakba, áztatjuk benne 12 óráig, majd hozzáöntjük a vörösborhoz (benne vannak a fűszerek és gyógynövények). Tehetünk hozzá még cukrot ízlés szerint. Az így kapott keveréket szobahőmérsékleten 3 napig tároljuk és naponta több alkalommal összerázzuk.  Fogyasztása hűtve javasolt, egy kis gyömbérlikőrrel a legfinomabb.