Vadon élő gyógynövények gyűjtése a WWF Magyarország közreműködésével-Traditional and Wild Projekt

A projektet az Európai Unió CENTRAL EUROPE Programja hajtja végre az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával, 2011. május 1-én indult és három évig tart majd.

A projekt célja

 A vadon termő növények gyűjtésére vonatkozó ismeretek nemzedékről nemzedékre szálltak, de a 20. században az urbanizáció miatti változások, a földtulajdonok és az életmód megváltozása miatt ez a tradicionális tudás kezdett elveszni.  A projekt célja, hogy orvosolja ezt a veszteséget, és  segítsen javítani a rossz életkörülmények között élők megélhetésén Közép-Európa vidéki részein. Különösen fontos, hogy a program keretében olyan ismereteket osszunk meg az emberekkel, amelyek elősegítik a gyógynövények fenntartható betakarítását és kereskedelmét, így támogatva olyan csoportokat, mint az idősek, a nők és az etnikai kisebbségek.

Hogyan fogja a projekt elérni célját?

Minden partner a saját szakterületének ismeretével járul hozzá a projekthez. A WWF Magyarország és a TRAFFIC tapasztalataikat kombinálva dolgozta ki és hajtja végre a FairWild Standard akkreditációs programot. Ez  felbecsülhetetlen jelentőséggel bír a project koordinálásában: keretet ad a környezeti fenntarthatóságért létrehozott programnak. A szándék az, hogy ez vezérelje a fenntartható forrásból származó növényi termékek fejlődését a projekt élettartama alatt. Ha többet szeretne megtudni a FairWild Standardről és a TRAFFIC valamint a WWF Magyarország “Traditional and Wild” projektjében végzett munkájáról, kérjük látogasson el a www.fairwild.org vagy a http://www.traditionalandwild.eu/hu/ oldalra.

A projekt eredményei

A projekt konkrét és kézzelfogható célja, hogy 2014-ig kialakítson egy olyan modellt a vadon élő növények begyűjtésére, feldolgozására és felhasználására vonatkozóan,  amely társadalmilag és kulturálisan elfogadható, gazdaságilag megalapozott, és környezetvédelmi szempontból is életképes. Ez a modell fenntartható bevételi forrást jelent majd a rossz körülmények között élő családok számára a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovénia kiválasztott területein. A gazdasági és társadalmi változások negatív hatásainak ilyen módon való csökkentésével a projekt célja, hogy a gazdasági és szociális jólétet támogassa. Ezt egy egyszerű és átruházható eszközzel tenné, amellyel a vadon élő növények begyűjtése és elsődleges feldolgozása, a FairWild elvekkel összhangban történhetne.
A teljes projektmenedzsment és a kommunikációs tevékenységek mellet, a WWF Magyarország és a TRAFFIC végzi a következő tevékenységeket:

– Kidolgozza a vadonból történő begyűjtésre és termesztésre vonatkozó fenntarthatósági elveket, hogy támogassa a potenciális hatóanyag-tanúsítványok elkészítését a partnerek segítségével

– Forrás anyagot biztosít a vadon élő növények fenntartható begyűjtéséről és az organikus növénytermesztésről szóló tréning anyagokhoz, négy országban legalább 200 ember képzéséhez.

– Egy eszköztár és egy kézikönyv kifejlesztése a növények fenntartható gyűjtéséről, termesztéséről és feldolgozási technikáiról

– Egy workshop koordinálása Magyarországon a projekt résztvevői és megfigyelői számára, a fenntartható megélhetés és a természetvédelem összekapcsolódásáról

– Az erőforrás-felmérések koordinálása és a fejlesztési tervek kidolgozása a kiválasztott fajok esetében

– A FairWild ellenőrzések és az azt követő tanúsítvány-szerzés értelemszerű összehangolása.

Partnerség

A projekt partnerségen alapul, melynek részesei Magyarország, a Cseh Köztársaság, Szlovénia és Lengyelország különböző intézményei is, melyek:

– Budapesti Corvinus Egyetem Gyógy-és Aromanövények Tanszék

– Kunadacs Falu Önkormányzata (Dél-Alföld, HU)

– Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Központ Nonprofit Kft. (Dél-Dunántúl, HU)

– Association for Development and Promotion of Podkarpackie Voivodeship “PROCARPATHIA” (Podkarpackie, Lengyelország)

– Development Agency Kozjansko (Slovenija, Szlovénia)

– Institution Fundation BIT Planota, (Slovenija, Szlovénia)

– Mendel University in Brno (Jihovychod, Cseh Köztársaság)

– Regional Agrarian Chamber of The South Moravian Region Brno (Jihovychod, Cseh Köztársaság)

– WWF Magyarország / TRAFFIC

 

Forrás:WWF Magyarország