Új táplálkozási ajánlás

Washington – Új táplálkozási ajánlásokat tett közzé az amerikai kormányzat, a telített zsírok, a só és a cukor fogyasztásának csökkentését javasolja az amerikaiaknak.

    Naponta tíz százalékkal csökkentsék a cukor és a telített zsírok fogyasztását, a sófogyasztás ne haladja meg a napi 2300 milligrammot – olvasható a kormányzati ajánlásban, amelyet ötévente ad ki a szövetségi egészségügyi és emberi er?források minisztériuma, valamint az agrárminisztérium, és lényegében azegészséges táplálkozáshoz ad iránymutatást.
    A dokumentum csütörtökön jelent meg, azonban sok szakember máris a hiányosságaira mutatott rá. Így például bírálták, hogy az ajánlás nem hívja fel a figyelmet a vörös húsok túlzott fogyasztásának veszélyeire.
    Kari Hamerschlaf, a Föld Barátai nev? civilszervezet vezet?je közleményében úgy fogalmazott: az új irányelvek nem vesznek tudomást azokról a komoly tudományos eredményekr?l, amelyek kifejezetten kevesebb hús fogyasztását javasolják. „A kormányzat egyértelm?en a húsipar érdekeit vette figyelembe” – vélekedett.
    Katie McMahon, az Amerikai Rák Társaság képvisel?je szintén azt kifogásolta, hogy az ajánlások említést sem tesznek a vörös húsok túlzott fogyasztásának rákkelt? hatásáról. „Teljesen elképedtünk, hogy a jelentés nem javasolja a vörös- és feldolgozott húsok fogyasztásának visszafogását” – mondta az NBC televíziónak McMahon.
    Alice Lichtenstein, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi professzora, aki tanácsadóként vett részt az ajánlások kidolgozásában, az NBC reggeli m?sorában azt mondta, hogy a dokumentum megfogalmazásakor nem a rákbetegség megel?zése volt a f? szempont, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések visszaszorítása. Az Egyesült Államokban ugyanis ez a f? halálozási ok – tette hozzá az élelmezéstudományi szakember.

(MTI; Járai Judit)