Új kezeléssel 50%-kal csökkent a kardiovaszkuláris halálozás

Speciális szerves szelén és koenzim Q10 kombinációjával svéd kutatóknak sikerült szignifikánsan csökkenteni a kardiovaszkuláris halálozást. Ezt igazolta egy, az idősek körében végzett tudományos vizsgálat, melyben kiderült, hogy ez a kezelés fokozza a szívműködést is.

Svédország egy lépéssel előrébb jár egy új tanulmány publikálása alapján, melyben kimutatták, hogy az idős emberek hogyan juthatnak lényegesen jobb szív egészséghez teljesen egyszerű és természetes módon, csupán két természetes tápanyag kombinációjával, mely a speciális szerves szelén nyomelem és a vitamin-szerű koenzim Q10. Mindkettő étfontosságú egészségünk szempontjából, és ezek kombinált szedésével idős férfiak és nők 50%-kal csökkenteni tudják a kardiovaszkuláris halálozás kockázatát. Amellett, hogy javult a túlélési arány, a két összetevő kombinációjával fokozni tudták a szívfunkciójukat is. Ezeket a híreket publikálta a rangos szakmai folyóirat az International Journal of Cardiology.

50%-kal csökkent a halálozás

A klinikai vizsgálat 5 éven át folyt, prospektív, randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollált tanulmányként 443 svéd állampolgár részvételével, akiknek az életkora 70 és 88 év közötti volt. A kutatók a svéd Linköping Egyetem és a Karolinska Egyetemi Kórház munkatársai voltak. A vizsgálat vezetője Urban Alehagen kardiológus a Linköping Egyetem szívcentrumának orvosa együttműködésben más kutatókkal, többek közt Ulf Dahlstrőm professzorral. Alehagen és munkatársai demonstrálták, hogy azon résztvevői között, akik napi 200 mikrogramm organikus szelént tartalmazó tablettát és napi 200 miligramm koenzim Q10-et kaptak, a kardiovaszkuláris halálozás mintegy fele volt azokénak, akik a hatóanyag nélküli palcebó készítményeket kapták. Sőt mi több, az aktív csoport résztvevőinél több szempontból is egyértelműen kimutatható volt a szív funkcióinak javulása.

Szíverősítő

A kutatók megfigyelték, hogy az úgynevezett NT-proBNP-szint (olyan anyag, melyet a szív bal kamrája termel) szignifikánsan magasabb volt a placebó csoportban. Amikor az NT-proBNP-szint megemelkedik, az a szívizomszövetek megynyúlásának következménye, ami azt jelzi, hogy a szívizom fokozott stressz alatt dolgozik. Ezért a NT-proBNP-szintet a szívelégtelenség kialakulásának megállapítására használják.

Másodsorban az aktív csoportban echokardiográfiás vizsgálattal kimutatták, hogy a szívizom működése lényegesen jobb volt mint a placebó csoportban. Más szóval, az echokardiográfiás mérések kimutatták az étrend-kiegészítők jótékony hatását.

További vizsgálatok szükségesek: Ezzel az egy tanulmánnyal még nem lehet általánosítani az eredményeket. Ugyanakkor a kutatók azt sugallják, hogy ez a tanulmány lehet az alapja a szelén koenzim Q10 hatásainak különböző típusú elemzéséhez, és további vizsgálatokhoz, több korosztály bevonásával.