Az OÉTI október 31.-én tette közzé az utóbbi három évben végzett vizsgálatainak eredményét amelyben a transz-zsírsavak mennyiségét vizsgálta gyorséttermi ételekben illetve forgalomba lev? élelmiszerekben. A lista tanúságos, különösen az ” édes kekszek, nápolyik, teasütemények” fejezet, és a karácsony közeledtével id?szer? „szaloncukor” szekció.
Néhány szó a transzzsírokról.
A transz-zsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkez? zsiradékfélék. A növényi olajok nagy mértékben tartalmaznak egészséges többszörösen telítetlen zsírsavakat .A növényi olajok hidrogénezése során a kötések egy része telít?dik és így elvész a kedvez? hatás, más részük pedig átalakul telítetlen de transz-típusú zsírsavakká. A hidrogénezés célja hogy a növényi olajok tulajdonságait megváltoztassák és így az élelmiszeripari technológiáknak jobban megfeleljenek. Az így átalakított zsiradékok kevésbé avasodnak, szobah?mérsékleten szilárdak, fagyaszthatók, a bennük sütött ételek ropogósabbra sülnek. A transz-zsírsavak a technológiától függ?en nagyobb vagy kisebb mennyiségben keletkeznek az eljárás során.
5 gramm/nap transz-zsír bevitele a vizsgálatok szerint 23%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.Jelent?sen emeli a rossz (LDL) koleszterin szintet és csökkenti a jó (HDL) koleszterin szintjét.Gyulladáskelt? és érfalkárosító hatása pedig felgyorsítja az érelmeszesedést.A tudományos vizsgálatok szerint napi 1 gramm alatti transz-zsír bevitel már nem jelent kockázatot, a WHO ajánlása pedig az összenergia bevitel 1 százalékában adja meg az értékét, tehát egy átlagos 2000 kcal energia bevitelt feltételezve a transz-zsírok mennyisége nem lehet több 2 grammnál.
Az OÉTI 2009-ben végzett felmérése szerint átlagosan napi 6-8 gramm transz-zsírsavat juttatunk szervezetünkbe, de akik jobban szeretik a gyorséttermi ételeket, illetve a kekszeket és ezek közül is az olcsóbb fajtákat, azoknál a bevitel napi 20-25 gramm is lehet.
Az OÉTI által közzé tett listában lehet találni jó és rossz példát. Az általánosan elfogadott érték szerint az élelmiszer 100 gramm zsírjában maximum 2 gramm transz-zsírsav lehet. Néhány termékben méréshatár alatti mennyiség van másokban viszont 12-szeres , 15-szörös, vagy akár 18-szoros mennyiséget is mértek.
B?vebb információk és a vizsgálat teljes listája az OÉTI honlapján található PDF formátumban.
http://www.oeti.hu/download/tfa.pdf