Tihany és a levendula -Levendula fesztivál – 2016.06.24–26

A Dél-Európában honos levendula tihanyi termesztése az 1920-as évek közepéig nyúlik vissza, ekkor telepítette az első ültetvényeket a félszigeten Bittera Gyula, korának európai hírű szaktekintélye, a növényi hatóanyagok kutatója. A Csúcs-hegy oldalában – az apátságtól bérelt területen – Franciaországból hozott szaporítóanyaggal először mintegy 20 hektáros ültetvényt létesített, melyet a későbbiekben közel ötszörösére bővített. A terület klímája, talajadottságai, és a szakértelem szép eredményeket hozott: a tihanyi levendulából párolt olaj európai hírűvé vált, sőt, az Egyesült Államokban is sikeres és elismert volt. Büszkék lehetünk e múltra: a világ egyik legszebb helyén világszínvonalú tudással világszínvonalú terméket állítottak elő.

A második világháborút csaknem ötven év hanyatlás és feledés követte: a levendulások nagy részét kivágták, a maradékot magára hagyták. Az 1990-es évek közepe azonban fordulatot hozott, a nemzeti park – lelkes gazdálkodókkal összefogva – a területén található levendulások maradványainak, a ezzel együtt a levendulatermesztés kultúrájának feltámasztásába kezdett. Az öreg levendulás területén több éven át tartó munkával lassanként visszaszorították az erdő cserjéit, fáit, kialakulhatott a ma látható megkapó kép.

Mintha a levendula természetes élőhelyén járnánk, ligetes, helyenként még sorokat formáló mandulafák körül lila virágtömeg, a háttérben hol a Balaton, hol a félsziget beltavainak, hegyének-völgyének megkapó látványa. Sok ezren látogatnak ide minden évben a levendula virágzásának idején, s távoznak élményekkel gazdagon.

A levendulatermesztés fontos a félsziget értékeinek megőrzésében: olyan mezőgazdasági hasznosítás, amely kíméletes a természettel: a levendula nem igényel vegyszereket, műtrágyákat. Főként ez az oka annak, hogy további ültetvények létesültek, és reméljük, fognak is létesülni a nemzeti park területén, annak kezelésében vagy támogatásával.

Az első „új” – nagyjából öt hektáros – ültetvényt 1995-ben kezdték telepíteni. A Tihanyba vezető műút mellett fekvő terület hatalmas virágtömegét 2013 óta a látogatókkal közösen, „Szedd magad” formában aratják, a virágszedés élményében sok honfitársunk osztozott már az unokáktól a nagyszülőkig. Ez egy igazi társas program, a tapasztalatok szerint a résztvevők ritkán érkeznek egyedül, és mosolyogva távoznak. A levendula ily módon le nem aratott részét természetesen hasznosítják, levágás után illóolajat párolnak belőle, amely aztán tisztán, higítatlanul és bármilyen adalék, vagy máshonnan származó olaj hozzáadása nélkül kerül forgalomba.

A tihanyiak mindig is szerették és ültették házaik köré a levendulát, a település is virágdíszbe öltözik ebben az időszakban. A levendulatermesztés, és a levendula felhasználása itt az élet természetes része, s az idelátogató mindent megtalálhat, ami ehhez kapcsolódik: levendula a domboldalakon, a házak körüli kiskertekben, ételekben, italokban, külsőleg és belsőleg, testnek és léleknek. Tihany egyedül – álló szépségű tájképpel, lila virágtömeggel és sok érdekes rendezvénnyel várja vendégeit.

Levendula hetek és fesztivál Tihanyban valamint egyéb látnivalók!

Forrás:tihany.hu