Tetoválás-tudjuk mi történik?

A rituálistól a díszítő tetoválásig a művelet már ismert közel 5000 éve.  A technika talán fejlődött ,de a festékek többsége nem sokat változott. A szilárd pigmentet szuszpendáljuk egy hordozó folyadékban, amely lehet csak egyféle, vagy a következő anyagok kombinációja:víz , varázsdió ,alkoholok -etanol,vodka ,Listerine ( ?)-majd felületaktív anyagot adunk hozzá például glicerint vagy propilénglikolt. Azon túl, hogy az alapvető koncepció körülbelül az iménti, a tetováló festék gyártását egyfajta titok övezi. Sok művész egyszerűen vesz egy kis tintát, ezzel azzal higitja,  keveri , vagy a hagyománytisztelők a pigmentekből maguk készítik  a festékeiket.A tintákra és a színekre tehát nem lehet azt mondani egyformák.

A korai tetoválók még  a természetben talált anyagokat használták mint a réz, a hamu, a grafit , a fák kérge vagy festőnövények mint az Isatis tinctoria   A modern kémia megnyitotta az utat a legkülönbözőbb szintetikus pigmentek és szinezékek előtt . A pigmentek egy szín esetében is többféle anyagból állhatnak az ásványi anyagoktól a növényi eredetű vagy szerves műanyag alapú pigmentekig. Vajon  biztosan tudjuk mi kerül a bőrünkre? Az egyre bonyolultabb festékek már foszforeszkálnak a sötétben, vagy UV fényre aktiválódnak. Eddig a festékekről, de mi történik a testünkben-és ez alól a sminktetoválás sem kivétel.

Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) ismeretterjesztő videója  Rachel Feltman a The Washington Post munkatársa segítségével elmagyarázza nekünk.

A tű kb. 50-3000 szer szúr percenként áttörve a bőr felső rétegén a felhámon és a kapillárisokból kiszabadult tinta bejut a bőr alsóbb rétegébe. Minden alkalommal amikor a tű átlukasztja a bőrt megjelennek a makrofág sejtek, megpróbálják lezárni a sérülést és bekebelezni és megsemmisíteni a tintát….Ehelyett a makrofág sejtek tintával telve elakadnak a bőr mátrixában és máris kész a tetoválás.

A tetoválás erősnek és élénknek tűnik az elején mert a bőr legfelső rétege is tele van tintával . Amikor azonban a felső réteget elveszítjük, és a bőr befejezte a gyógyulást kialakul a végső forma. A szervezet immunrendszere azonban lassan lebontja a pigmenteket ,és a tetoválás halványul az idővel.

Forrás:medicaldaily.com