Termesszünk magunknak „szupergyümölcsöt” -az arónia

A szupergyümölcs kifejezés alatt természetesen nem azt értem hogy mindent gyógyító, miután olyan csak a mesében létezik. Viszont ebben a növényben sokkal nagyobb mennyiség van azokból az egészségre pozitív hatással bíró  anyagokból, amelyeket már  a sz?l?mag, vagy a fekete áfonya kapcsán megismertünk,  és kertészeti oldalak tanúsága szerint aránylag kis odafigyeléssel termeszthet? Magyarországon is.

Aronia melanocarpa (Rosaceae) vagyis fekete berkenye  Észak-Amerika keleti partvidékein honos. A XIX. században jelent meg a kereskedelem segítségével Európa északi részein, Skandináviában, Lengyelországban és Oroszországban. Különösen  ismert Németországban ahol gyümölcsleveket, szirupokat, lekvárt zseléket készítenek bel?le, és használják például joghurtok színezésére -ízesítésére is. A más néven aróniaként ismert  bogyós gyümölcsöt term?  növény 1-3 méter magas bokrokká fejl?dik. Csúcs és oldalrügyeib?l sátorvirágzatok nyílnak április végén. Egy virágzat 14-20 virágból áll.  Termése júliusban érik, 7-15 mm átmér?j?, sötétlila, szinte fekete szín?. Túléretten sem potyog le és egészen a fagyokig a növényen hagyható. A gyümölcs illatos, de fanyar íz?, ezért legtöbbször más gyümölcsökkel párosítva használják.

Mi található benne

Vitaminok:C-vitamin, a B-vitaminok széles skálája ( B1,- B2,- B5,- B6 -vitamin, niacin, folsav,), kisebb mennyiségben E-vitamin

Ásványi anyagok: nagyobb mennyiségben kálcium,  magnézium és kálium, valamint  vas, cink és nátrium kisebb mennyiségben

Szerves savak: citromsav, almasav és sikimisav, klorogénsav

Különböz? karotinoidok, antocianinok és procyanidin vegyületek

Valamint  megtalálható benne az az amigdalin is amelyet laetrilnek  is neveznek, és egyes cikkek különleges tumorellenes tulajdonsággal ruházzák fel.

Összességében a fekete berkenye egy alacsony rost és alacsony fehérjetartalmú gyümölcs  fanyar cukros ízzel, és  viszonylag nagyon magas antocianin és procianidin tartalommal Ezek a vegyületek állnak azoknak az állításoknak a hátterében amelyek  az áfonya és a  sz?l?mag kivonat esetében már bizonyítottak.

Mit?l lesz ez a kevéssé ismert bogyós gyümölcs az áfonya és a sz?l?magkivonat versenytársa. 

  • El?ször is antioxidáns kapacitása miatt, amely az eddig vizsgált bogyós gyümölcsök között a legmagasabb. A friss juice TEAC értéke (az antioxidáns potenciál mérésére szolgáló mér?szám)  négyszer magasabb mint az áfonyalének, vagy a vörösbornak
  • Antimutagén hatása miatt: a bogyóból kivont fenolos vegyületek bizonyított antimutagén hatással rendelkeznek
  • Anti-poliferatív hatása miatt: az arónia antocianinokban gazdag kivonata  gátolja a humán HT-29 vastagbél rákos sejtek növekedését valamint el?segíti ugyanezen sejtek  apoptózisát. Ez a hatása nagyobb mérték? volt összehasonlítva az antocianinokban szintén gazdag sz?l? és áfonya kivonattal. ( In vitro és állatkísérletek alapján.)
  • Májvéd? hatása miatt: az arónia kivonat csökkentette az állatok veséjében és májában a toxikus kadmium lerakódását, és az akut mérgezések vizsgálatához használt széntetraklorid hatását is csökkentette. Ezek alapján talán azt mondhatjuk a berkenye fogyasztása  véd? hatású lehet a környezeti ártalmak ellen.
  • Szívvéd? hatás: az arónia kedvez?en befolyásolja a szív,-és érrendszeri betegségek számos kockázati tényez?jét. Ilyenek az ér falának védelme, továbbá a vérlemezkék összecsapódásának gátlása (anti-trombocita hatás ),  valamint  vazoaktív és vazoprotektív hatás. Enyhe hyperkoleszterinémiában szenved? férfiakon végzett vizsgálat alapján napi 250 ml.  berkenyelé fogyasztás 6 hétig csökkentette a szérum teljes koleszterin,
    LDL koleszterin és trigylcerid szintjét. Továbbá egy mérsékelt, de szignifikáns csökkenést idézett el? a szérum
    glükóz, homocisztein és a fibrinogén koncentrációjában. Ezek a metabolikus változások vérnyomáscsökkenéssel jártak együtt amely 13 Hgmm csökkenést jelentett a szisztolés vérnyomásban, és 7 Hgmm-t a diasztolésban. Hasonló pozitív hatásról számoltak be mikor miokardiális infarktus után sztatinokkal egyidej?leg adták a berkenye flavonoidokban gazdag kivonatát 2-es típusú diabéteszben szenved? betegeknek.
  •  Diabétesz elleni hatás: állatmodellekben a kivonat  diabéteszes patkányokban  csillapította a  hyperglykaemiat és a trigliceridémiát. Az emberen végzett tanulmány amelyet 3 hónapon keresztül 200 ml arónia kivonattal végeztek a következ? eredményeket hozta: csökkent? éhgyomri glükózszint  nem inzulinfügg? cukorbetegeknél, továbbá az arónia gyümölcslé  jótékony hatást mutatott a HbA1c-glikozilált
    hemoglobin szintjére valamint a teljes koleszterin és lipid szintekre.  Ezek az eredmények összhangban vannak azokkal a kutatásokkal melyek a procianidinban gazdag élelmiszerek jótékony hatását bizonyítják cukorbetegség esetén. 

És végül még egyszer: az hogy a  címben emlegetett „szupergyümölcs” kifejezés  túlzás vagy nem mindenki döntse el saját maga. A vizsgálatok természetesen kivonatokkal vagy a gyümölcslé mindennapos hosszú távú fogyasztásával készültek. Viszont a fent említett hatások azt mutatják ha az étkezésünkbe be tudunk illeszteni egy kis arónia bogyót, lekvárt, netán házilag készített gyümölcslevet csak jól járhatunk.