Tényleg segíthet fogyni a D-vitamin?

Az utóbbi hónapokban egyre nagyobb figyelem övezi a D-vitamin fogyasztását itthon és külföldön egyaránt. Csodaszerr?l beszélhetünk vagy egy egyszer? mezei tápanyagról? Mi most annak néztünk utána, hogy szakért?k milyen összefüggéseket találtak a túlsúly és D-vitamin bevitel között.
Már egyértelm?en bebizonyosodott, hogy a D-vitamin nem megfelel? és elegend? fogyasztása rendkívül sok betegséghez járulhat hozzá. Ezek a következ?ek lehetnek, persze sok más egyéb betegség mellett:

ischaemiás szívbetegség
magas vérnyomás
cukorbetegség
elhízás
rosszindulatú dagantok
sclerosis mulitplex
tüd?baj

Az elhízás kapcsán már körülbelül 30 éve felfigyeltek a D-vitamin jelent?ségére, azonban csak az elmúlt pár évben sikerült tisztázni az összefüggéseket. Az derült ki ugyanis, hogy a D-vitamin (a kalciummal együtt) befolyásolja az energia- és a tápanyagbevitelt, illetve azok hasznosulását is. Lehetséges tehát, hogy ezek a folyamatok a testtömeg szabályozására is kihatnak: a D-vitamin befolyásolja a zsírsejtek képz?dését és érését, hiánya pedig egyenesen növeli az elhízás kockázatát. Ehhez a folyamathoz az is hozzájárulhat, hogy a D-vitaminnak gyulladásgátló hatása is van, és ez is hozzájárulhat az elhízás megel?zéséhez.

Mérések után az volt látható, hogy mind a túlsúlyosak, mind a normális testsúllyal rendelkez?k esetében a D-vitamin szint és a testtömeg-index fordított arányban álltak egymással. Minél kevesebb D-vitamin volt tehát a szervezetben, annál nagyobb testtömeg-indexsze volt az illet?nek.

Különösen a túlsúlyosak és elhízottak esetében igaz az, hogy megnövelt D-vitamin felvétellel el lehet érni az optimális D-vitamin szintet.

Forrás: egeszseg.hu