Tanulmány: kakaófogyasztással elősegíthető az egészséges agyműködés

(MTI) – Az id?s emberek napi kakaóivással el?segíthetik az egészséges agym?ködést – állította egy új tanulmány.

kakao    A kutatók azt fedezték fel hatvan id?s, nem demenciás ember vizsgálatakor, hogy napi két csésze kakaó fogyasztása javította az agy vérellátását azoknál, akiknél a kutatást megel?z?en agyi keringési zavarokat tártak fel.
Azok a résztvev?k, akiknél javult a vérellátás, a kutatás végeztével jobban oldották meg a memóriateszteket is – számolt be az eredményekr?l a Neurology cím? szaklap nyomán a BBC hírszolgálata.
  Nem új a feltételezés, hogy a kakaónak köze lehet az érrendszer jó m?ködéséhez. Kutatók szerint ez részben az ital gazdag flavonoid-tartalmának köszönhet?.
A Harvard Orvosi Egyetem friss kutatása során hatvan embert arra kértek, igyon napi két csésze kakaót és ne fogyasszon csokoládét. Átlagéletkoruk 73 év volt és egyik csoportjuk magas, a másik alacsony flavonoid-tartalmú kakaót kapott.
A kutatás kezdetén végzett ultrahangvizsgálatok 17 résztvev?nél találtak agyi vérellátási problémákat. Függetlenül attól, hogy melyik kakaót fogyasztották, 88 százalékuknál tapasztalták a vérellátás és egyes memóriatesztek eredményinek javulását. Ezzel szemben akiknél zavartalan volt a keringés, azok közül csak 37 százaléknál javultak a tesztpontszámok.
MR-vizsgálattal azt is megállapították, hogy a vérellátási zavarral küzd?k agyában nagyobb valószín?séggel találhatók kis, károsodott területek.
„Az egyes agyterületeknek a feladatvégzéshez többletenergiára, tehát jobb vérellátásra is szüksége van. Ez a kapcsolat fontos szerepet játszhat például az Alzheimer-kór esetében is” – magyarázta Farzaneh Sorond neurológus, a tanulmány szerz?je.
    Az alacsony és a magas flavonoid-tartalom nem okozott semmilyen különbséget a két csoport között, ez vagy annak köszönhet?, hogy más anyag hatása vezetett az eredményhez, vagy annak, hogy elég volt a flavonoidok kis mennyisége is.
   Simon Ridley, a brit Alzheimer-kutató Intézet igazgatója szerint a kakaó alapú gyógymód biztos nagyon népszer? lenne, ám korai még a hatásaira következtetni.
   „Nem volt kontrollcsoport, tehát nem tudjuk megmondani, mások lettek-e volna az eredmények, ha a résztvev?k egyáltalán nem isznak kakaót. Az biztos, hogy a vérkeringési zavar a memóriavesztés fontos kockázati tényez?je és az érrendszeri problémák, valamint a hanyatló memória közti összefüggés pontosabb megértése új megel?zési módszerekhez és gyógymódokhoz vezethet” – f?zte hozzá Ridley.