Szuperbanán javíthat milliók egészségén Afrikában

(MTI) – Szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta karotinnal gazdagított gyümölcs javíthat az afrikai népesség egészségén azáltal, hogy emeli a szervezet A-vitamin szintjét – jelentették be hétf?n ausztrál kutatók.

banánHamarosan elkezdik az új növény klinikai tesztjeit az Egyesült Államokban – tudósított a The Daily Telegraph. A tudósok azt tervezik, a különleges banánt 2020-tól Ugandában termeszthetik.
Az új variánst kifejleszt? Queenslandi M?szaki Egyetem kutatói – akiknek munkáját a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta – azt remélik, hogy év végére dönt? eredmények lesznek a kezükben.
A kelet-afrikai f?z?banán a térség jellemz? tápláléka, azonban bizonyos tápanyagokból, különösen A-provitaminból és vasból igen kevés van benne – mondta James Dale, a kutatás vezet?je.
Az A-vitamin hiánya következtében évente körülbelül 650-700 ezer gyermek hal meg, és legalább 300 ezren megvakulnak – tette hozzá Dale. A vitamin alacsony szintje befolyásolja az immunrendszert is. A szakemberek úgy vélték, a probléma enyhítésének legjobb módja alapvet? élelmiszerük „feljavítása”.
A génmódosított banán kívülr?l nem változott, húsa azonban narancsszín?, de Dale szerint ez nem okozhat gondot. Ha termesztését Ugandában jóváhagyják, más országokban is bevezethet? lesz. Ugandában már 2010 óta folynak az új variáns mez?gazdasági tesztjei