Szűnni nem akaró köhögésre méz és instant kávé, vagy…. mézes melange!

Kinek ne lenne ismerős a helyzet: egy megfázás vagy influenza után (legtöbb esetben lábon kihordott betegség után) hosszú-hosszú ideig köhögünk. A szó köhögés önmagában nem is írja le az állapotot amit kénytelenek vagyunk elviselni. Inkább a  fullasztó, száraz, kínzó, irritáló  jelzők a legmegfelelőbbek a köhögésre ami a legváratlanabb időben és helyen tör ránk, és amit szinte lehetetlen csillapítani.

Melange 2Egy vizsgálat szerint van megoldás, amelyet egyfelől nem is kéne magyarázni, viszont a másik felét meg nem tudják megmagyarázni még az eredmények ismeretében sem. Ezért jutottam arra az elhatározásra, hogy erről a furcsa kísérletről szóló cikknek a legjobb helye a Furcsa tudomány rovatban van.Lássuk.

A kutatók szerint  a méz és a kávé keveréke jobban működik a makacs  köhögés enyhítésében mint a szájon át adott szteroidok.Már az elején látszik hogy ez az állandóan használt két gyógyír biztonságosan és mellékhatások nélkül használható még hosszú távon is,  ugyanez azonban nem mondható el az orális szteroidokról.

97 felnőtt vett részt a tanulmányban akik már  megtapasztalták a  tartós posztinfekciós köhögést. Olyanokat  akiknek más köhögést okozó szisztémás betegségük volt vagy dohányoztak, illetve rutin laboratóriumi eredményeik abnormális értéket mutattak kizártak a kutatásból. Átlagos életkoruk 40 év volt és-most figyeljenek- tartós köhögésük átlagosan 2,9 hónapja tartott.  Bár munkám során elég sok olyan beteggel találkozom akinek ilyen típusú köhögése maradt vissza felső légúti betegség után de azért a majdnem három hónap engem is meglepett. Az is igaz hogy ennyi ilyen hosszan köhögő embert nehezen találhattak mert a 97 ember vizsgálata majd  három évig tartott 2008 és 2011 között.

Az alanyokat három csoportban vizsgálták:

  1. Méz és kávé csoport: 20,8 g méz és 2,9 g Nestlé instant kávé keverékét kapták   naponta 3-szor langyos vízbe keverve
  2. Szteroid csoport: 13,3 mg prednizolont kaptak naponta 3-szor
  3. Kontroll csoport: placebócsoportnak nevezik ugyan de 25 g guaifenezint kaptak naponta 3-szor (megjegyzem ez utóbbit nem értem mivel ez hurutoldó köptető)

Mindhárom csoport a vizsgált anyagot egyfajta paszta formában kapta hasonló ízben és  olyan csomagolásban amelyet nem lehetett megkülönböztetni egymástól, majd naponta 3x egy csomagot langyos vízben elkeverve kellett elfogyasztaniuk.(Az összes terméket gyógyszerészek készítették garantálva a  hasonló megjelenést ízt és csomagolást )

A köhögés gyakoriságát és intenzitását egy erre a célra készített kérdőíven értékelték orvosok közreműködésével a kezelés előtt és utána. A kérdőív a köhögés erősségét  skálán osztályozta.

A köhögés gyakorisága mérhetően  csökkent a méz-kávé és a szteroid csoportban, míg a kontroll csoportban nem történt jelentős változás.A csökkenés nagysága azonban szignifikánsan nagyobb volt a méz-kávé csoportban.

A méz-kávé keverék hatékonyan csökkentette a kínzó köhögést, biztonságos, kellemes ízű, olcsó és  természetes élelmiszer-összetevőkből áll.

Az összetevők közül a méz használata  köhögéssel,  felső légúti huruttal járó téli fertőzések esetén egyáltalán nem tűnik új felfedezésnek. Számos ismert tulajdonsága magyarázza hatékonyságát. De hogy kerül a keverékbe  az instant kávé, és mi a szerepe. Igazából a kutatók ezt az összefüggést nem tudták meggyőzően megmagyarázni. A hatásban szerepet tulajdonítottak a kávéban levő arabinogalaktán nevű fehérje szerű anyagnak amelynek van köhögéscsillapító hatása. Voltak olyan javaslatok hogy a kávéban levő koffein hörgtágító tulajdonsága járul hozzá a hatáshoz.

Valójában azonban a vizsgálatokban alkalmazott mennyiségben nincs számot tevő koffein amely kiválthatná ezt a hatást.Arra kérdése sincs válasz mi lenne ha koffeinmentes kávéval kevernénk a mézet.Viszont ha nincs is pontos magyarázat, arra már történt  korábban vizsgálat, hogy a méz-kávé keverék jobban csökkentette a kínzó köhögést mint bármelyik önmagában.( A koffein hatást növelő tulajdonságáról már egy korábbi cikkben is volt szó, és ezt a tulajdonságot gyógyszerek tervezésénél is figyelembe veszik.)

A pontos recept pedig amit ajánlanak:500 gramm mézet keverjünk össze 70 gramm instant kávéval és ebből a keverékből egy evőkanállal keverjünk bele egy pohár langyos vízbe és naponta háromszor fogyasszuk.

A fentiek  kapcsán azonban Nekem az a  mézes melange jutott eszembe amit  néha bevásárlás közben egy kedves kávézóban szoktam elfogyasztani. Szerintem a lényeg ugyanaz:kávé és méz. Igaz abban tejhab is van meg fahéj, viszont ezek nagy mértékben növelik orvosságunk élvezeti értékét, és a frissen főzött kávé illata sem megvetendő szempont. (Nem Nescafé !)

Találtam is egy  részletes leírást  azoknak akik naponta háromszor házilag szeretnék előállítani eme orvosságot.

Forrás:naturalmedicinejournal.com Kép forrása:Konyhán innen-kerten túl blog