Színekben pompázó termések az egészségünkért

 A kiegyensúlyozott étrend természetesen el sem képzelhető gyümölcs nélkül. Csakúgy, mint a zöldség a gyümölcs is pótolhatatlan forrása a vitaminoknak, ásványoknak és további olyan anyagoknak, amelyeknek köszönhetően könnyedén legyőzhetjük az általános munkahelyi kimerültséget, de akár a stresszhelyzeteket is.
Azon kívül, hogy a növényi eredetű táplálék elementáris tápanyagokkal látja el a testet, egy sor olyan színezőanyagot, illetőleg aroma- és illatösszetevőt is tartalmaz, amelyet a tudósok összefoglaló néven másodlagos, azaz szekunder anyagoknak neveznek. Ezt a nevet azért kapták, mert nem tartalmaznak semmiféle tápanyagot. Nem állíthatjuk azonban, hogy ezek az anyagok jelentéktelenek lennének, hiszen az egészségünk megőrzésében fontos szerepet játszanak.
Az utóbbi időben éppen ezek a szekunder szubsztanciák kerültek a táplálkozással foglalkozó szakemberek vizsgálódásainak homlokterébe. A tudósok már több ezer olyan “másodlagos anyagra” bukkantak, amelyek közül megközelítőleg ezernél be is bizonyosodott a védelmi funkció. Bizonyítást nyert pl., hogy a szőlő termésének héjában levő színezőanyag segít megvédeni a szervezetet a rákkal szemben, és ezen kívül támogatja a test megfelelő vérellátását. Figyelemreméltó tulajdonságai vannak a karotinban levő szekunder anyagoknak is (a karotin minden sárga és narancssárga termésben megtalálható – sárgarépa, tök, sárgabarack…). Erősítik az immunrendszert, és hosszantartó napozás esetében csökkentik a bőrrák kialakulásának veszélyét.
A piros, a lila és a kék termések ( szilva, bogyós növények, paradicsom, padlizsán, dinnye, cékla…) flavonoidokban rendkívül gazdagok, növényi nitrogénmentes színezőanyagok, amelyek megvédnek minket a rovaroktól, lelassítják a gyulladásos folyamatokat, és csírájában elfojtják a betegségeket.

Fogyasszunk tehát minél több zöldséget és gyümölcsöt, de ne felejtsük el, hogy mindkettőt úgy érdemes enni, ha friss vagy ha megfelelő módon raktározott, és semmi esetre sem kóstoljunk olyat, amely valamilyen módon sérült.