Színekben pompázó termések az egészségünkért

 A kiegyensúlyozott étrend természetesen el sem képzelhet? gyümölcs nélkül. Csakúgy, mint a zöldség a gyümölcs is pótolhatatlan forrása a vitaminoknak, ásványoknak és további olyan anyagoknak, amelyeknek köszönhet?en könnyedén legy?zhetjük az általános munkahelyi kimerültséget, de akár a stresszhelyzeteket is.
Azon kívül, hogy a növényi eredet? táplálék elementáris tápanyagokkal látja el a testet, egy sor olyan színez?anyagot, illet?leg aroma- és illatösszetev?t is tartalmaz, amelyet a tudósok összefoglaló néven másodlagos, azaz szekunder anyagoknak neveznek. Ezt a nevet azért kapták, mert nem tartalmaznak semmiféle tápanyagot. Nem állíthatjuk azonban, hogy ezek az anyagok jelentéktelenek lennének, hiszen az egészségünk meg?rzésében fontos szerepet játszanak.
Az utóbbi id?ben éppen ezek a szekunder szubsztanciák kerültek a táplálkozással foglalkozó szakemberek vizsgálódásainak homlokterébe. A tudósok már több ezer olyan “másodlagos anyagra” bukkantak, amelyek közül megközelít?leg ezernél be is bizonyosodott a védelmi funkció. Bizonyítást nyert pl., hogy a sz?l? termésének héjában lev? színez?anyag segít megvédeni a szervezetet a rákkal szemben, és ezen kívül támogatja a test megfelel? vérellátását. Figyelemreméltó tulajdonságai vannak a karotinban lev? szekunder anyagoknak is (a karotin minden sárga és narancssárga termésben megtalálható – sárgarépa, tök, sárgabarack…). Er?sítik az immunrendszert, és hosszantartó napozás esetében csökkentik a b?rrák kialakulásának veszélyét.
A piros, a lila és a kék termések ( szilva, bogyós növények, paradicsom, padlizsán, dinnye, cékla…) flavonoidokban rendkívül gazdagok, növényi nitrogénmentes színez?anyagok, amelyek megvédnek minket a rovaroktól, lelassítják a gyulladásos folyamatokat, és csírájában elfojtják a betegségeket.

Fogyasszunk tehát minél több zöldséget és gyümölcsöt, de ne felejtsük el, hogy mindkett?t úgy érdemes enni, ha friss vagy ha megfelel? módon raktározott, és semmi esetre sem kóstoljunk olyat, amely valamilyen módon sérült.