Szeptembertől új típusú, integrált ügyelet Veszprémben

(MTI) – Szeptembertől integrált rendszerben működik a kórházi és az alapellátási orvosi ügyelet Veszprémben – közölte Rácz Jenő, a Veszprém megyei Csolnoky kórház főigazgatója kedden az MTI-vel.

Rácz Jenő elmondta: a városi önkormányzattal közös pályázat segítségével félmilliárd forintból SO2-es szintű sürgősségi osztályt hoztak létre a kórházban, ahol egész évben egykapus rendszerben, 24 órában valamennyi szakma vonatkozásában fogadják a beteget, a diszpécserszolgálatot az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el; ebbe a rendszerbe integrálódik az alapellátási orvosi ügyelet szeptember elsejével.
A főigazgató közlése szerint a beteg beérkezése után a kórházban az ügyeleti csapat dönti el, hogy milyen kezelésre van szükség, ehhez igénybe veszik a kórház biztosította diagnosztikai rendszert. Az integrált rendszer a meglévő forrásokat hatékonyabban használja és szakmailag magasabb színvonalú ellátást biztosít.
Az új ügyeleti struktúra lényege, hogy az első, úgynevezett arany órában valódi ellátáshoz jusson a beteg, ahelyett, hogy azzal telik az idő, hogy a beteg maga kutakodik, hová is forduljon – összegezte Rácz Jenő.
Megjegyezte: azért szeptembertől kezd működni az integrált rendszer, mert a nyári időszakban a költöztetésnek vannak szakmai kockázatai, de a kórház felkészült a szeptember elsejei változásra.
Kiemelte, hogy a sürgősségi ellátás a valóban sürgős eseteket kezeli, nem az előre tervezhetőeket; minden sürgősségi ellátásban a tünetek határozzák meg a sorrendiséget, vagyis nem érkezési szempontok döntenek. Ez azt jelenti, hogy a kevésbé sürgős esetekben néha várakozniuk kell a betegeknek.
Rácz Jenő leszögezte: az alapellátást igénybe vevő betegek joggal látják néha, hogy hosszabb a várakozás, de a sürgősségi ellátás prioritást kell, hogy élvezzen; viszont a kórházi infrastruktúra magasabb színvonalú ellátást biztosít mindenkinek.