Sikeres a nyitott szívműtét nélküli szívbillentyűcsere próbája

London – Nyitott szívműtét nélkül cserélték ki világelsőnek számító eljárásukkal tizenegy páciens szívbillentyűjét ausztrál orvosok – számolt be róla a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).
A “kulcslyuksebészeti” eljárás – amelyhez kívülről mozgatott szintetikus szívbillentyűt használnak – mintegy másfél óráig tart, és két éven belül széles körben alkalmazhatják.
A módszer a beteg aortabillentyűjének cseréjét teszi lehetővé az orvosoknak. Ehhez egy mesterséges billentyűt juttatnak fel összecsukott állapotban katéterrel az ágyéknál lévő verőértől a szívig. Amint a szívbe ér a billentyű, kinyílik és könnyedén a helyére illeszthető. Amennyiben szükséges, vissza is lehet húzni vagy odébb is lehet mozdítani az eljárás során a mesterséges billentyűt – mondta el Ian Meredith, a melbourne-i Monash Orvosi Klinika professzora.
A beavatkozáson 11 idősebb ausztrál páciens esett már át, valamennyiüknél sikerrel jártak. Az izraeli gyártmányú billentyűt alkalmazó módszert hamarosan Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Ausztrália 16 kórházában próbálják ki.
Az aortabillentyű szűkülete (sztenózisa) igen gyakori probléma idősebb embereknél. Ilyenkor csökken a szívből kiáramló vér mennyisége, ami mellkasi fájdalmat és légszomjat okoz. Kezelés nélkül az emberek 50 százalékánál halált okozhat.

(MTI)