Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

A rozmaring fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is újra kedvelt. A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből kapjuk.

Hatóanyag: a-fellandrén, alanine, a-pinén, arginin, aszparaginsav, a-terpinén, béta-karotin, betulin, bór, borneol, cineol, cink, cserzőanyag, ecetsav, etanol, eugenol, fellandrén, fenilalanin, fenolsav, flavonoid, foszfor, glicin, glutaminsav, heszperidin, hisztidin, izoleucin, kalcium, kálium, kámfor, karnozolsav, karvakrol, karvon, keserűanyag, koffeinsav, koleszterin, leucin, limonén, linalool, linolénsav, lizin, magnézium, mangán, metionin, mirtenol, nátrium, palmitinsav, pantoténsav, pektin, pinén, prolin, réz, rozmarinsav, sabinen, szalicilát, szaponin, szénhidrát, szerin, sztearinsav, tannin, taraxaszterol, terpének, thujon, timol, tirozin, toluol, treonin, triptofán, triterpénsav, ursolsav, valin, vas, verbanol,

Alkalmazás:
belsőleg:
– epegörcsre,
– szélgörcsre,
– vizelethajtásra,
– alacsony vérnyomásra,
– étvágytalanságra,

Mellékhatás: Hosszan tartó kúra esetén vesekárosodást okozhat! Kismamáknak a rozmaring fogyasztása nem javasolt, mert vetélést okozhat!

Teájának elkészítése és adagolása:  Fél evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta kétszer, reggel és este javasolt. Alacsony vérnyomás esetén a fenti adagok kétszeresét javasolt fogyasztani.