Rooibos tea

Az eredetileg vadon élő rooibos növény egy kizárólag Dél-Afrikában, a nyugat-fokföldi Cedarberg hegység környékén őshonos cserjeféle. A növényt a Khoi Khoi törzs több száz éve használja üdítőital és színezőanyag előállítására. Az őslakosok eredetileg a sziklákon zúzták össze a kézzel leszüretelt növényt, majd száradni hagyták.

A növény változékony alakú akár 2 méter magasra is megnövő cserje.  A fiatal ágak gyakran vöröses színűek, levelei  zöld színűek tűszerűek 15-60 mm hosszúak, és legfeljebb körülbelül 1 mm vastagok. Szár nélküliek és sűrű csomókban állnak. Sárga virágai tavasztól nyár elejéig virágoznak,  magányosak vagy sűrű fürtökben állnak. Kis lándzsa alakú hüvelytermésében 1 vagy 2 magot érlel. 

Bár az  Aspalathus nemzetségbe több  mutatós növény tartozik, mégis ritkán termesztik kertekben. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy  nehezen szaporítható vetőmagról vagy dugványok segítségével és nehéz az optimális növekedési feltételeket biztosítani a növények számára. A teát a nemzetség tagjai közül  Aspalathus linearis leveliből és ágaiból készítik.

Mivel nagy a kereslet a rooibos tea iránt ma már nem a vadon termő termő növényeket szüretelik hanem ültetvényeket hoztak létre.

 Általában a gazdák a magvakat februárban-márciusban vetik el, majd a növényeket átültetik és kb. 12-18 hónapos korukban elkezdhetik a szüretelést. A rooibos tea betakarítása hagyományos és környezetbarát módon történik. Csak a fiatal ágakat vágják le, az idősebb ágak pedig tovább növekedhetnek minden évben.  Az ágakat  a feldolgozóhelyre szállítják ahol a finom ágakat apróra vágják és megtörik hogy elkezdődhessenek azok a fontos kémiai reakciók amelyeknek eredményeképpen a tea megkapja jellegzetes színét és ízét. Az összetört darabokat megnedvesítik és szellőztetik majd hagyják a dolgokat menni a saját útjukon. Amikor a fermentálódás folyamata  lezajlik  tűző napon megszárítják a teát. A végeredmény egy coffeinmentes és alacsony tannintartalmú tea ,amelynek íze kellemesebb mint a teáé általában, antioxidáns tartalma viszont kiemelkedően (? ) magas.

A növényeket legfeljebb öt évig szüretelik, majd kihúzzák a földből és új ültetvényt létesítenek.

Mi található a teában

Az elkészített csésze teánkban  (egy teáskanál tea/csésze) 300 milligramm fehérje található ezen kívűl  réz, fluorid  és mangán,  valamint kalcium,  vas, kálium, magnézium, nátrium, foszfát, cink és C-vitamin . Illó olajának fő komponense a guajakol, a damascenone, a geranylacetát, és a tea gazdag bioflavonoidokban és  polifenolokban.

A növény fő bioaktív anyagai ahogy már megszokhattuk a bioflavonoidok. Ebben a teában azonban van néhány ,amelyek kevésbé ismertek ritkán vagy egyáltalán nem  fordulnak elő más növényben és nagy aktivitással bírnak. Ezek az aspalathin, nothofagin, orientin, isoorientin. Ezeket  a fő  hatóanyagokat szokás a vörös tea pozitív hatásaiért felelőssé tenni. Azért említsük meg azokat is amelyek inkább ismertek számunkra , a quercetin, luteolin, aesculentin, apigenin.  Ezeken kívül még vagy tízféle kevésbé ismert nevű növényi anyag  is hozzájárul a rooibos tea hatásához.

A növény tehát alapállapotban nagy mennyiségben tartalmaz az emberi szervezet számára előnyös hatású  anyagokat. Aztán történik valami amitől a teában levő fő hatóanyagok nagy része elveszik: a fermetálás. Ha összehasonlítjuk a zöld /nem kezelt / tea hatóanyagmennyiségeit a fermentált vörös tea hatóanyagtartalmával azonnal világos lesz a különbség.

Az enzimatikus és kémiai folyamatok hatására egy tanulmány szerint a polifenolok mennyisége 41,2%-ról 29,7%-ra, a flavonoidok koncentrációja 28,1%-ról 18,8%-ra csökken  és a nem flavonoid típusú hatóanyagok koncentrációja is 2% -kal kevesebb  ha összehasonlítjuk a kezeletlen tea és a fermentált tea hatóanyag tartalmát. Ha ezt a csökkenést a fő hatóanyagnak tekintett néhány anyag vonatkozásában is megnézzük igen elszomorító eredményt kapunk. Aspalathin esetében a fermentált teában található mennyiség 9.68+/-1.78% -ról 0.10+/-0.03%-ra csökken, a másik egyedülálló hatóanyag a nothofagin tekintetében  0.97+/-0.28% ról  0.010%-ra. A csökkenéstől eltekintve a maradék majdnem  30%-os polifenol tartalom és a majdnem 20%-os flavonoid tartalom még mindig jelentős.

A zöld levelekből és a kéregből kapunk egy kellemes édeskés ízű vörös teát, de közben elveszítjük a hatóanyagok egy részét. A kapott ital már tényleg csak élvezeti teának jó. Valóban így van ez?

Ha a növény összetevőit nézzük széleskörű antioxidáns, gyulladásgátló, rákellenes, antimikrobiális és vírusellenes tulajdonságokat társíthatnánk a teához-ha natív formában fogyaszthatnánk. Az interneten rengeteg pozitívnál pozitívabb hatást tulajdonítanak a rooibos tea fogyasztásának de a legtöbb nem veszi figyelembe a fermentálás folyamán elvesztett hatóanyagot, vagy a kutatást  nem embereken végezték és ennél is többször a mindennapi esetben elfogyasztott teában nincs akkora hatóanyag mennyiség amely elég lenne a megfelelő hatás kiváltásához.

Mi az ami mégis elmondható

Napi hat csésze hagyományosan erjesztett rooibos tea elfogyasztása csökkentette a vér összkoleszterin szintjét, a triglicerid szintjét és LDL-koleszterin szintjét, viszont növeli a HDL-koleszterin-szintet-ez a hatás igazolható

– bár maga a rooibos tea kivonat olyan hatással rendelkezik mint az ACE inhibitornak nevezett gyógyszerek ,ezt a hatást a tea napi normál fogyasztásával (kb. 400 ml) nem lehet elérni

– bár bizonyított HIV -ellenes hatása van, ezt vizes kivonatával nem lehet kiváltani, valószínűleg vízben nem (csak lúgokban ) oldódó hatóanyag hordozza ezt az aktivitást.

-csak igen kis mértékben befolyásolja a vércukor szintet

-másik mechanizmussal növeli az inzulin elválasztást, de sajnos a tea fogyasztásával elérhető  koncentráció ehhez sem elég.

-a vér gyulladásos markereiben nem észlelhető változás a rooibos tea fogyasztásakor tehát nagy léptékű gyulladáscsökkentő hatást sem várhatunk tőle

-és az állandóan emlegetett antioxidáns tulajdonság: fogyasztása nem növeli meg a vérplazma  antioxidáns kapacitását.

-egyes esetekben (napi hat csésze hagyományos rooibos tea fogyasztás) immunmoduláló hatása kimutatható

A rooibos tea ennek ellenére hazájában nagy gazdasági értéket képvisel.  Az őslakosok által  használt tea jelenleg is nagy  népszerűségnek örvend és már elterjedt az egész világon. Úgy ítélik meg ez egy  egészséges, koffein-mentes, alacsony tannintartalmú és  anti-oxidánsokban gazdag tea. Nemcsak mint  élvezeti teát, hanem mint gyógyteát is használják, valamint kozmetikai termékek és fogyókúrás termékek összetevőjeként, mint ízesítő anyagot sütéshez, főzéshez, készítenek belőle  koktélokat  és itatják csecsemőkkel, akik hajlamosak a kólikára.

A fentiekből megint leszűrhető egy tanulság: Van egy igen kellemes ízű, koffeinmentes és alacsony csersavtartalmú teánk amelyről az első leírások alapján azt mondhatnánk a benne levő hatóanyagoknak köszönhetően napi fogyasztásával csodálatos egészségügyi hatást biztosíthatunk magunknak.  Viszont néhány hatóanyag ami kezdetben még megvolt áldozatul esett annak, hogy finom élvezeti teát hozzunk létre, vagy a napi normális mennyiségű fogyasztás még nem elegendő a hatás kiváltásához.A hatóanyagok további kutatása hozhat még eredményeket, és a fogyasztás formáján is lehet változtatni.

/A tea néhány mérhető tulajdonságát ( magas antioxidáns tartalma miatt ) általában a zöld teával szokás összehasonlítani. A nálunk kapható fermentált tea hatékonysága alatta marad  a kezeletlen zöld tea hatékonyságának, vagy kb. azonos szinten teljesít vele./