Robot a műtőasztalnál

Először a világon teljes egészében robot végezte el a donormáj kivételét egy részleges májátültetés során – jelentették be hétfőn egy szicíliai kórházban.

A palermói ISMETT transzplantációs központ közleménye szerint csak a robotkarok nyúltak be a 44 éves donor hasüregébe, aki májzsugorodásban szenvedő 46 éves bátyját kívánta megmenteni a szervadományozással. Az új módszernek köszönhetően a robot mindössze öt kulcslyukmetszést és egyetlen 9 centiméteres vágást ejtett a donoron az operáció során.

“Ez az első eset a világon, amelyet teljes egészében és kizárólag robottechnikával hajtottak végre” – közölte a központ.

A májkivételt még márciusban végezték el, a róla szóló hírrel azonban megvárták, amíg a szervet befogadó páciens teljesen felépült és elhagyhatta a kórházat. A teljes eljárás tíz órán át tartott, mostanra mindkét testvér jól érzi magát, a donor már kilenc nap elteltével elhagyhatta a kórházat.

A világelső sebészeti beavatkozást a Da Vinci SHDI robotvezérlésű rendszer hajtotta végre. A tízkarú eszközt a pisai Robotsebészeti Központban fejlesztették ki.

MTI