Orvosi marihuana Csehországban-engedélyezve !

(MTI) – Várhatóan a jövő tavasztól már törvényesen is hozzáférhetővé válnak a marihuána alapú gyógyszerek Csehországban. Egy adagnyi “kender” ára 1200 korona (mintegy 13.500 forint) körül lesz – írja a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap hétfőn.

    A szükséges törvénymódosítást, amely engedélyezné a kender egészségügyi felhasználását, a cseh parlament első olvasatban már jóváhagyta, s a végső szavazásra az ősszel kerül sor.
A gyógyszerek előállításához szükséges vadkendert állami engedély alapján termeszthetik majd a kiválasztott termelők, s maga a gyógyszer kizárólag orvosi vényre lenne kapható. A gyógyszereket és a felhasználókat egyaránt regisztrálni fogják. “Ez nem jelenti a marihuána legalizálásáét” – mondta újságíróknak a közelmúltban Pavel Bém polgári demokrata (ODS) képviselő, a törvénymódosítás egyik előterjesztője. A javaslatot az összes képviselőházi párt támogatja.
    A marihuána alapú gyógyszerek engedélyezett gyártásának és felhasználásának szabályait szakértői bizottság készítette elő, amelynek a munkájában orvosok, gyógyszerészek, kábítószerrel foglalkozó szakértők, rendőrségi szakértők, valamint az érintett minisztériumok és  parlamenti képviselők vettek részt. A megoldás érdekében számos törvényt kell módosítani. 
A marihuána alapú gyógyszereket cseh szakértők szerint egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia, Parkinson-kór és több más betegség gyógyításánál fogják alkalmazni.
A gyógyszerekhez elektronikus vény birtokában lehet majd hozzájutni, a vényt csak szakorvos írhatja fel. A nyilvántartásból kiderül, melyik orvos írta fel a gyógyszert, melyik beteg mikor és mennyi gyógyszert kapott. A kérdéses gyógyszerek 18 éven aluli személyeknek nem lesznek kiadhatók.
A vadkender termesztésére, illetve behozatalára szóló engedélyeket az állami gyógyszerintézet adja ki. “Azzal számolunk, hogy legfeljebb tíz licencet adunk ki” – közölte Jindrich Voboril nemzeti drogellenes koordinátor. A vadkender házilagos termesztését ezután sem engedélyezik. A szakbizottság részletesen rögzítette azokat a feltételeket is, amelyeket a termesztőknek teljesíteniük kell. Mindez szigorú állami felügyelet alatt fog zajlani.
Jövő tavasszal még külföldről behozott marihuána alapú gyógyszerek kerülnek a gyógyszertárakba. Az újság szerint valószínű, hogy miután beindul a hazai termelés, az árak csökkenni fognak.
  Az eredeti elképzelésektől eltérően a marihuána alapú gyógyszereket a betegbiztosító pénztárak nem fogják téríteni. 
    “Amint a törvény érvénybe lép, tárgyalásokat kezdeményezünk a biztosítókkal, hogy legalább részben térítsék meg az új gyógyszer árát” – nyilatkozta a lapnak Martin Plísek, az egészségügyi tárca vezetőjének helyettese.