Országos Mentőszolgálat:a riasztások ugrásszerű megnövekedését várják

A kánikula miatt hétfőn már több ájulásos esethez, illetve szívbeteghez riasztották a mentőket, de összességében nem volt kiemelten sok hívásuk, általában a kánikula negyedik-ötödik napján szokott megugrani a  hívások száma – mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek.

Győrfi Pál kifejtette: a nagy melegben egyelőre nem emelkedett számottevően a riasztásaik száma, balesetekből sem volt több, mint ilyenkor általában. Ennek az is az oka, hogy az első napokban az emberek még jobban tűrik a meleget. A kánikula tartóssá válásával, esetleges fokozódásával viszont az emberi szervezet egyre fáradtabbá válik, kevésbé tud védekezni a hőség ellen – tette hozzá.

Arra készülnek, hogy a következő napokban – a tapasztalatok alapján – akár 20-30 százalékkal is több riasztásuk lehet. Ezért ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy aki teheti, különösen a meleg által leginkább veszélyeztetettek – idősek, szív- és érrendszeri, más súlyos betegségben szenvedők – a nagyobb megterhelést jelentő feladataikat a hét második felére időzítsék.

Keddtől egyes területeken a napi középhőmérséklet már tartósan 27 fok felett is lehet,csütörtök éjjel azonban várhatóan eléri az országot egy hidegfront, amely több fokkal mérsékelheti a meleget.