A neten többfelé is olvasgattam már az orgonaszörpr?l, de magam még eddig nem készítettem, és nem is ittam. Már nagyon vártam az idei orgonaszezont, hogy kipróbálhassam. Hála a korai tavasznak, idén el?bb nyílott az orgona, mint általában.
Hozzávalók az orgonaszörphöz:
– 1.3 liter víz
– 1 kg kristálycukor
– egy nagy szatyor orgona lecsipegetett virágjai
– egy citrom leve, vagy egy kevéske citromsav
Orgonaszörp elkészítése:
Az interneten sokféle recept létezik, de ezeknek szinte mindegyikében magát a virágot is f?zik a vízzel együtt. Ennek köszönhet?n a szép színért felel?s részecskék károsodnak, és szörp sárgás szín? lesz. Én nem vagyok híve a hosszas f?zésnek, és azt szerettem volna, ha az orgona természetes színe visszaköszön a szörpben, ezért másképp készítettem.
Egy lábasba öntsük össze az adott mennyiség? vizet és cukrot. Tegyük t?zre, és f?zzünk bel?le szirupot. Ha kész, vegyük le a t?zr?l, és adjuk hozzá a citromlevet vagy a citromsavat (én citromsavat használtam), majd jól keverjük el. Öntsük bele a virágokat, majd anélkül, hogy elkevernénk, fedjük le fed?vel. A többi recept szerint a virággal is f?zik, én nem tettem. Hagytam állni egy egész napot, majd másnap hidegen lesz?rtem, és üvegekbe töltöttem. Az íze is nagyon jó, de a színe egyenesen varázslatos lett… 🙂
A citromsav (vagy citromlé) pedig azért kell bele, mert az segít kioldani a szirmokból a színanyagokat. És tényleg fontos, hogy miután levettük a t?zr?l, és már a virágok is benne vannak, többé már ne forraljuk fel, mert el fogja veszíteni a színét. Ezt jól megtanultam, miután tavaly a szép lilának induló levendulaszörpöm sz?rés után felforraltam, és kisárgult. 🙁 Szóval nem kell agyonforralni )