Onkológiai intézet: a biológiai készítményeket támogatja az egészségbiztosító

   Budapest, 2012. június 8., péntek (MTI) – A rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére szolgáló biológiai terápiát minden társadalombiztosítással rendelkező állampolgár térítésmentesen megkaphatja – hangsúlyozta az Országos Onkológiai Intézet az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Csütörtökön az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) hívta fel a figyelmet arra, hogy a Széll Kálmán Terv gyógyszerkasszát érintő intézkedései veszélyeztetik több életmentő gyógyszer árának támogatását, végső soron a hozzájutást ezekhez a gyógyszerekhez. Leitner György, az IGYE elnöke azt mondta: olyan innovatív, életmentő gyógyszerek kerülhetnek ki a társadalombiztosítás által támogatott készítmények köréből, amelyek nem helyettesíthetők, mint például a daganatos betegségek, a cukorbetegség vagy az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek.
Az Országos Onkológiai Intézet ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a rosszindulatú daganatos betegségek modern kezelésében egyre nagyobb szerepet játszanak azok a gyógyszerek, amelyeket összefoglaló néven célzott vagy más néven biológiai terápiának neveznek. Ezekért a készítményekért, valamint a kezeléshez kapcsolódóan elvégzett genetikai és molekuláris diagnosztikai eljárásokért a betegeknek nem kell fizetniük. Tehát az államilag finanszírozott ellátóhelyek minden olyan vizsgálatot elvégeznek, amely a betegek kezeléséhez szükséges – tették hozzá.