Olaszországba visszatért a nyugat-nílusi vírus

(MTI) – Ismét felbukkant a nyugat-nílusi vírus Olaszország északkeleti részén – állítják olasz járványszakértők a Veneto tartományból jelentett újabb fertőzés után.

    Már július közepén pozitívnak bizonyult egy venetói véradó mintája a nyugat-nílusi vírusra.
A kórokozó új törzséről van szó. Ez azt bizonyítja, hogy az Itáliában négy éve fertőző vírust nem sikerült felszámolni. Őshonossá vált Olaszország egész északkeleti területén – jelentette ki Giorgio Palu, a padovai egyetem mikrobiológiai és járványügyi tanszékének professzora az Ansa hírügynökségnek.
Palu elmondta, hogy az utóbbi években a potenciálisan halálos veszélyt jelentő vírus mindig szeptemberben jelentkezett. A mostani korai, július közepén történt felbukkanása a fertőzésveszély erősödésére figyelmeztet. A vírust a hideg téli hónapok sem tudják megölni – tette hozzá a professzor, aki az Eurosurveillance című szaklapban közölte az általa vezetett kutatás eredményeit.
Az Egyiptomból érkezett és Közép-Kelet-Európában, valamint a Földközi-tengeri országokban elterjedt vírus Olaszországban 2008-ban fertőzött meg először embert a Pó-folyó deltájában.
2008-2009 között Veneto, Friuli Venezia Giulia és Emilia Romagna tartományból jelentettek megbetegedést, 2010-ben csak Venetóból, tavaly pedig Olaszország északkeleti részéből, Marchéből és Szardínia szigetéről is.
A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, s 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre – esetlegesen lovakra – történő átvitel szúnyogcsípés útján történik.
Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek egy részében azonban a fertőzés agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

Amerikában a helyzet már komolyabb. Egészségügyi szükségállapotot hirdetett szerdán a Texas állambeli Dallasban a város polgármestere a nyugat-nílusi vírus vészes terjedése miatt.

Mike Rawlings azért tartotta sürgetőnek a rendelet kiadását, mert az utóbbi időben egyre több fertőzésről érkezett információ. Texasban az év eleje óta tizenhét ember halálát okozta a vírus, a legtöbb haláleset Dallasban volt. A polgármester azzal indokolta radikális lépését, hogy nem akarja, hogy további halálesetek terheljék a lelkiismeretét.A dallasi hatóságok kérni fogják Texas államot, hogy a város egész területén szervezzék meg a kórokozót terjesztő moszkitók irtását. Az EFE spanyol hírügynökség szerint az ilyen mértékű szúnyogirtáshoz öt fertőtlenítő repülőgépre lesz szükség.

Az AFP emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államokban a nyugat-nílusi vírus az év eleje óta 693 megbetegedést okozott, 26 ember belehalt a fertőzésbe. Ugyanebben az időszakban csak Texasban 381 ember kapta el a kórt, Dallasban legalább 14 ember vesztette életét a 128 megbetegedett közül. Az Egyesült Államokban eddig 42 tagállamban észlelték a vírusfertőzést, az esetek 80 százalékát Texasban, Mississippiben és Oklahomában jegyezték fel.