Odvas keltike a lepkebölcső

Kora tavasszal a még lombtalan erdő talaján tömegesen nyílik az odvas keltike. Geofiton növény. A geofitonok  olyan növények amelyek lombfakadás előtt hoznak virágot, és mire kizöldül az erdő már vissza is húzódnak a föld alá következő tavaszig.

A Mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozó növény 10-30 cm magas. Szára húsos, hamvas. Levelei nyelesek, erősen tagoltak több levélkére szakadtak, melyek hármasan szeldeltek.  Virágai lilák, fehérek, rózsaszínűek és krémszínűek is lehetnek, a szárvégi fürtben virágoznak. Termése hosszúkás tok. Föld alatti gumója az évek során növekszik,dió nagyságú, belseje üreges, fala vékony. Erről a gumóról kapta nevét is (odvas; a cava szó jelentése üreges, kivájt). Március-április során virágzik üde lomberdőkben, néhol tömegesen. Európában, és Nyugat-Ázsiában őshonos. Gyertyán- és bükkelegyes erdőkben, ligeterdőkben, nedvesebb tölgyesekben él. Magyarországon a középhegységekben és a Dunántúlon gyakori, a Kisalföldön szórványos, míg a Nagy-Alföldön ritka.

Magjai a hangyák segítségével kerölnek a föld alá, ahol azok a  külső olajban és proteinben gazdag réteget lerágják róla.

A hagyományos kínai orvoslás szerint életet lehel a vérbe, mozgatja a qi-t (az energiát amely áthalad a testen), és enyhíti a fájdalmakat beleértve a menstruációs fájdalmakat is.

A növény gumójából számos alkaloidot izoláltak, ilyenek pl. a corydaline, tetrahydropalmatine (THP), dl-Tetrahydropalmatine (dl-THP), protopin, tetrahydrocoptisine, tetrahydrocolumbamine, és corybulbine. Ezek közül a THP tekinthető a leghatásosabbnak.

A laboratóriumi kutatások számos központi idegrendszeri farmakológiaia hatást mutattak ki, beleértve a fájdalomcsillapító és nyugtató hatásokat. Az egerekben limutatott nyugtató hatás a kutatások szerint a dopamin receptorokra kifejtett hatással van összefüggésbe.

A központi idegrendszeri hatások mellett az odvas keltike alkaloidjai  kardiovaszkuláris hatásokkal is rendelkeznek.Csökkentik a vérlemezkék összetapadását ami sztrókhoz vezethet, valamint csökkentik a szívfrekvenciát és a vérnyomást.

Egyéb humán vizsgálatok kimutatták, hogy álmatlanságban szenvedő emberek esetén javult az elalvási képesség, és nem voltak az altatókra jellemző mellékhatások mint reggeli támolygás és szédülés.

Kínai kutatók jelentése szerint napi 75 mg THP  hatásosan csökkentette a vizsgált betegek 78%-ának idegi fájdalmát, a  fájdalmas menstruációt (dysmenorrhoea ), a szülés utáni hasi fájdalmat és a fejfájást is .

Meg kell jegyezni, hogy a fenti hatásokat nem a gyógynövény teájával, hanem különböző mennyiségű hatóanyagot tartalmazó standardizált tablettával érték el.

A Kinai gyógyszerkönyvben a hatóanyag (THP) jobbra forgató izomérje  ( l-THP) szerepel, jól meghatározott dózistartománnyal (60-180mg.). Nagyobb adagokban központi idegrendszeri mellékhatásai vannak mint álmosság, szédülés, hányinger, toxikus dózisokban pedig légzésdepressziót okoz. A gyógynövény otthoni felhasználása nem ajánlott.

Érdekességek

Folyamatban levő kutatások azt bizonyítják hogy az l-THP alkaloid nagy potenciállal rendelkezik  kokainfüggőség kezelésében.

A virágzás idején felszedett gumóból kivont fehérjék  citotoxikus tulajdonságot mutatnak tumoros sejtvonalakon. Ezeket a fehérjéket a növény kifejezetten védelmi céllal termeli gombák, vírusok és baktériumok ellen. Kb. 16-18 izolált fehérjéről tudták bebizonyítani hogy közvetve, vagy közvetlenül közük van a növény védekezési mechanizmusaihoz.

A keltikék kizárólagos tápnövényei a kis apollólepke (Parnassius mnemosyne) hernyóinak, amik a tápanyagban gazdag magokat fogyasztják. Májusra, mire a hernyók átalakulnak, a fényben szegény erdők már kevés táplálékot nyújtanak, ezért a lepkék a napfényes tisztások virágjainak nektárját fogyasztják. Emiatt a kis apollólepke csak olyan mozaikos élőhelyen él, ahol a két élőhelytípus egymás közelében előfordul. A lepke peterakásának idejére a keltikéknek már hűlt helye, de a lepkék, illatuk alapján megtalálják, hogy hol a legjobb a petéiket lerakniuk az avarba.

A növényben levő alkaloidok és fehérjék tehát hatalmas potenciállal rendelkeznek a jövő gyógyászata számára.